Tähden

TS/Riitta Salmi<br />Omakotitalo on suunniteltu niin, että Leo-Pekka Tähden kulku on mahdollisimman vaivatonta. Autotalli nousee aivan talon kupeeseen, ja lumimyräkälläkin pääsee sisään vaikeuksitta.
TS/Riitta Salmi
Omakotitalo on suunniteltu niin, että Leo-Pekka Tähden kulku on mahdollisimman vaivatonta. Autotalli nousee aivan talon kupeeseen, ja lumimyräkälläkin pääsee sisään vaikeuksitta.

- Sauna tulee tuonne, missä näkyy harkkoja. Tähän kulmaan tulee keittiö, siihen perään jonossa kaksi makuuhuonetta. Kolmas makuuhuone tulee tuohon nurkkaan ja keskelle iso olohuone.

Leo-Pekka Tähti esittelee suurpiirteisesti tulevan talonsa pohjapiirustuksen. 21-vuotiaan ensimmäinen oma koti on nousemassa Porin Lukkarinsantaan, sellaisen kadun varteen, jota ei vielä kartoissa tunneta.

Omakotitalo on hulppea yhdelle. Neliöitä on 150, hieman enemmän kuin mitä maailman paras ratakelaaja tällä hetkellä jakaa lapsuudenkodissaan Porin Impolassa vanhempiensa kanssa.

- Kaverit jo kyselevät, että koska se talo valmistuu, Tähti naurahtaa. Naurahdus on lyhyt, sillä vastausta on mahdoton antaa.

Kalusteet piti kantaa sisään eilen, heinäkuun huipennukseksi. Niin lukee alkuperäisessä aikataulussa, mutta se heitti häränpyllyä jo alkumetreillä. Porin kaupunki tarjosi Leo-Pekka Tähdelle eri tonttivaihtoehtoja, uimahallin ja urheilukentän lähettyvillä oleva Lukkarinsanta oli mieluisin. Se tuotti kuitenkin ensimmäisen, ja samalla koko aikataulun romuttavan, yllätyksen. Alkuvaiheen suunnitelmista poiketen maaperä vaati teräspaalutuksen, ja siihen upposi aikaa. Ja rahaa, Leo-Pekka Tähden omaa rahaa.

- 17 000 euroa. Siinä vaiheessa meinasimme puhaltaa pelin poikki, Pekka Tähti , Ateenan paralympialaisen kaksinkertaisen kultamitalistin isä huokaisee.

Myös Leo-Pekka Tähden äänessä kuultaa hienoinen harmistus yllättävistä maksuista. Ääneen hän ei sitä sano, kiitollisuus hankkeen vetäjiä kohtaan peittää harmin. Lottovoitoksi Tähti taloa kuvaa, vaikka rahaa siihen on uponnut jo nyt, luurankovaiheessa, saman verran kuin kerros- tai rivitalokaksioon, jollaisesta Tähti aiemmin unelmoi.

Kymmenien yhteisponnistus

Rakentaja.fi pani viime syksynä pystyyn Suomen oloissa ainutlaatuisen lahjahankkeen. 80 yritystä on ryhmittynyt yhteiselle nettisivulle ja tulevaisuutta ruotineessa syyskokouksessaan he yhdeltä istumalta nuijivat pöytään päätöksen lahjatalon rakentamisesta Leo-Pekka Tähdelle. Pohjaa ajatukselle oli herätelty Harri Kivelän hierojanpenkillä, jossa välillä makaa Leo-Pekka Tähti, välillä Rakentaja.fi:n toimitusjohtaja Hannu Myöhänen .

- Siinä he olivat keskustelleet siitä, kuinka kurjalta tuntui, kun Leo-Pekka oli jäämässä ihan ilman palkintoa. Ei ollut kelpaamassa edes vuoden urheilijaksi, Rakentaja.fi:n kehitysjohtaja Pentti Teponoja palaa viime syksyn tunnelmiin. Siinä hierojanpukilla heräsi ajatus, että rakentaja.fi voi sen muistamisen järjestää.

Nettiosoitteessa www.rakentaja.fi seurattava Leo-Pekka on Tähtemme -talohanke on Suomen oloissa ainutlaatuinen. Aiemmin urheilijoille on toki annettu tontteja ja talopaketteja, nyt lahjan kokoajana on kymmeniä yrityksiä.

- Ensimmäisen kerran kun siitä kuulin, en ollut uskoa korviani. Kyllä se niin puskista tuli, Tähti hymähtää.

Rakennustarvikkeiden myyjät innostuivat tosissaan. Materiaalilahjoituksia alkoi sataa hanketta vetäneelle Teponojalle siihen tahtiin, että osa lahjoituksista jouduttiin torjumaan. Kun yksi lämmitysjärjestelmä oli otettu vastaan, toista saatettiin enää vain kiittää tarjouksesta.

- Materiaalit ovat kasassa lähes viimeistä piirtoa myöten. Muutamia apuvälineitä vielä uupuu, Teponoja sanoo.

Tonttia toivottiin Porista, Leo-Pekka Tähden kotikaupungista. Päätöksenteko viipyi, ja Ulvila yritti kiriä väliin. Porin kaupungin tarjoama, 10 vuoden vuokrasta vapautettu vuokratontti vei Tähden silmissä voiton Ulvilan omistustontista. Lukkarinsannasta löytyneen tontin valtteina oli muun muassa lähistöllä oleva uimahalli ja urheilukenttä.

Viime kädessä laskut maksaa Tähti

Setä ja serkku, Timo ja Tomi Taimi ovat tuttu näky rakennustyömaalla. Sukulaiset ovat auttaneet talkootöissä, minkä ovat osanneet. Porin Ässien joukkue raivasi talkoilla tonttia, sukulaiset viimeistelivät työn. Nyt he keskittyvät Ulvilasta saapuneen timpurin Kimmo Saarisen auttamiseen. Kullan arvoiseksi kehuttu timpuri saa käteensä aina sopivan kokoisen palikan, kun vain kättään ojentaa.

Ongelmallisimmaksi on osoittautunut työlahjoitukset. Materiaalia kertyi, mutta paikalleen sitä ei saatu. Vain harvoilla rakennustarvikkeiden valmistajilla on enää omaa asennuspalvelua, ja sen mukaan liittäminen olisi nostanut paketin jo yli verovapaan lahjan rajan. Kun muita maksajia ei löytynyt, lankesivat laskut Porin kaupungin atk-tukihenkilönä työskentelevälle Leo-Pekka Tähdelle. Se on tiukka paikka, vaikka Teponojan mukaan Tähteä varoiteltiinkin etukäteen varautumaan noin 100 000 euron omaan panostukseen.

- Me toivomme, että ne yritykset, joilta ei enää tarvita materiaaleja, lahjoittaisivat rahaa. Niin teki Bonvesta, Teponoja sanoo. Se onkin tähän mennessä ainoa rahalahjoittaja. Yksityisiltä ei rahaa haluta, se kun vaatisi keräysluvan. Yritykset voivat lahjoittaa verottomasti alle 3 400 euron suuruisen summan. Siinä toteutuu sama ajatus pienistä puroista.

Maisema näkyy istujalle

Leo-Pekka Tähti rullaa kivikkoisella pihamaalla. Joskus tulevaisuudessa sen pinta on juuri sopiva pyörätuolilla liikuttavaksi, nyt käsivoimia vaaditaan enemmän. Tuoli pysähtyy talon nurkalle. Katse hakeutuu aukealle, johon tulevina kuukausina rakentuu pastaa rakastavalle urheilijalle keittiö.

- Mietin minä hetken aikaa punttisalinkin rakentamista, mutta sitten ajattelin, että ei tuoda töitä kotiin, Tähti sanoo. Ja naurahtaa jälleen, hiljenee ja paljastaa, että hieman ne työt hiipivät kotiinkin. Varastoon tulee riittävästi tilaa vaikkapa välineiden huoltamiseen.

Talo on suunniteltu Leo-Pekka Tähdelle. Tasot ovat viitisen senttiä normaalia alempana, alemmas on laskettu myös ikkunat, jotta maisema avautuu täydellisenä pyörätuolissa liikkuvalle miehelle. Huoneet on rakennettu niin, että jokaisesta pääsee kulkemaan ympäri talon, ja tilaa on riittävästi pyörätuolilla kääntyilyyn. Tähden ohjenuorana olikin välttää ahtaus.

- Tästä projektista on moni meidän jäsenemmekin oppinut, Teponoja tunnustaa.

Leo-Pekka Tähti miettii jo nyt, että elämä suuressa talossa tulee olemaan outoa. Erilaista, mutta mieluista.

- Pääsen pois pesästä, viettämään itsenäistä elämää, Tähti tiivistää talon merkityksen.

Ehkä MM-kisoista omaan kotiin

Leo-Pekka Tähti käy rakennustyömaalla kerran pari viikossa. Hän haluaa seurata, miten talo nousee. Se on yksi näkyvimmistä muutoksista, mitä Ateenan paralympialaiset Tähden elämään tekivät. Kultamitalien vaikutus näkyy myös sponsorihalukkuudessa sekä tavallisten ihmisten kiinnostuksessa. Tähti on nostanut vammaisurheilun esille, ja pääsee nauttimaan myös kiinnostuksen herättämistä hedelmistä.

- Minut kyllä huomataan. Välillä se vähän harmittaa, ettei muisteta, että sai Ateenassa muutkin mitaleja, Tähti sanoo.

Tähden menestys muutti myös Helsingin MM-kilpailun ohjelmaa. Kun aiemmissa maailmanmestaruuskilpailuissa on näytöslajina ollut yksi kelausmatka, Helsingissä näytöslajeina ovat niin 100 kuin 200 metriäkin. Kisoja seuraavat elokuun loppupuoliskolla vammaisten EM-kilpailut Espoossa, ensi vuonna on vuorossa MM-kilpailut Hollannissa.

- Ateenan jälkeen harjoitteluinto hieman hiipui, mutta nyt on motivaatio onneksi taas kova, Tähti sanoo. Suunnitelma on selvä: Helsingissä olympiastadionilla tavoitteena on mahdollisimman kova aika, Espoon pehmeämmällä kentällä kisataan vain voitosta.

Jossain välissä talo valmistuu, ja sisälle kannetaan kalusteet. Avaran omakotitalon ilme on jo sisustajan kanssa mietitty: vaaleaa, ei mitään räikeää. Teponojan varovaisen arvion mukaan MM-mitalikahvit voitaisiin jo juoda uudessa kodissa.

Leo-Pekka Tähti vilkaisee vielä taloon. Rakennustyömaan reunustalla odottavat jo vaaleat tiilet, niille ilmettä antaa valmiissa verhoilussa vuorotteleva lauta.

- Tätä tehdään loppuelämää varten, Tähti sanoo.

Erja Hyyttiäinen

TS/Riitta Salmi<br />Leo-Pekka Tähden mukaan Ateenan paralympialaisten mitalit muuttivat elämän kertaheitolla. Suomalaiset ovat aiempaa kiinnostuneempia vammaisurheilusta ja sen myötä kannustusta ja tukea on tullut monelta suunnalta, yhtenä suurimmista Porin Lukkarinsantaan nouseva talo. Euroitta ei Tähti taloa silti saa, työmiesten palkkaukseen ei tukijoita ole juuri löytynyt, joten ne kulut 21-vuotias datanaomi maksaa itse.
TS/Riitta Salmi
Leo-Pekka Tähden mukaan Ateenan paralympialaisten mitalit muuttivat elämän kertaheitolla. Suomalaiset ovat aiempaa kiinnostuneempia vammaisurheilusta ja sen myötä kannustusta ja tukea on tullut monelta suunnalta, yhtenä suurimmista Porin Lukkarinsantaan nouseva talo. Euroitta ei Tähti taloa silti saa, työmiesten palkkaukseen ei tukijoita ole juuri löytynyt, joten ne kulut 21-vuotias datanaomi maksaa itse.
TS/Riitta Salmi<br />Leo-Pekka Tähden setä Timo Taimi uurastaa päivä toisensa jälkeen talotyömaalla. Apuna on useimmiten oma poika, toisinaan myös vävy. Talkootyöllä sukulaiset ovat pyrkineet vauhdittamaan pysähdyksissä ollutta työntekoa, nyt uuteen vauhtiin päässeen rakentamisen aikana sukulaiset auttavat ammattimiehiä parhaansa mukaan.
TS/Riitta Salmi
Leo-Pekka Tähden setä Timo Taimi uurastaa päivä toisensa jälkeen talotyömaalla. Apuna on useimmiten oma poika, toisinaan myös vävy. Talkootyöllä sukulaiset ovat pyrkineet vauhdittamaan pysähdyksissä ollutta työntekoa, nyt uuteen vauhtiin päässeen rakentamisen aikana sukulaiset auttavat ammattimiehiä parhaansa mukaan.
TS/Riitta Salmi<br />Leo-Pekka Tähden isä Pekka Tähti on auttanut töissä sen minkä on kyennyt. Talkootyön avulla leikataan Leo-Pekka Tähden maksettavaksi kertyviä työmiesten palkkakuluja.
TS/Riitta Salmi
Leo-Pekka Tähden isä Pekka Tähti on auttanut töissä sen minkä on kyennyt. Talkootyön avulla leikataan Leo-Pekka Tähden maksettavaksi kertyviä työmiesten palkkakuluja.
TS/Riitta Salmi<br />Kastellin talovalikoimista räätälöitiin Tähden tarpeisiin soveltuva talo. - Hetken aikaa mietin, että tehdäänkö tänne punttisali, mutta ei. Ei tuoda töitä kotiin, Leo-Pekka Tähti naurahtaa.
TS/Riitta Salmi
Kastellin talovalikoimista räätälöitiin Tähden tarpeisiin soveltuva talo. - Hetken aikaa mietin, että tehdäänkö tänne punttisali, mutta ei. Ei tuoda töitä kotiin, Leo-Pekka Tähti naurahtaa.
TS/Riitta Salmi<br />Ulvilalainen Kimmo Saarinen oli Leo-Pekka Tähden talotyömaalla odotettu mies. Edellisen talonpystyttäjäporukan työ keskeytyi kuolmemantapauksen vuoksi, Saarisen käsissä talo nousee nyt vauhdikkasti pystyyn.
TS/Riitta Salmi
Ulvilalainen Kimmo Saarinen oli Leo-Pekka Tähden talotyömaalla odotettu mies. Edellisen talonpystyttäjäporukan työ keskeytyi kuolmemantapauksen vuoksi, Saarisen käsissä talo nousee nyt vauhdikkasti pystyyn.
TS/Riitta Salmi<br />Kehitysjohtaja Pentti Teponojan mukaan rakentaja.fi -palvelun tuottajat innostuivat viime syksynä heti ensi kuulemalta ajatuksesta lahjoittaa Ateenan paralympialaisten kaksinkertaiselle kultamitalistille Leo-Pekka Tähdelle talon. Materiaali onkin muutamia yksittäisiä tuotteita lukuunottamatta kasassa, työmiehiä vielä uupuu.
TS/Riitta Salmi
Kehitysjohtaja Pentti Teponojan mukaan rakentaja.fi -palvelun tuottajat innostuivat viime syksynä heti ensi kuulemalta ajatuksesta lahjoittaa Ateenan paralympialaisten kaksinkertaiselle kultamitalistille Leo-Pekka Tähdelle talon. Materiaali onkin muutamia yksittäisiä tuotteita lukuunottamatta kasassa, työmiehiä vielä uupuu.