Kreikkalainen salaatti italialaisittain

TS/Saana Karlsson
TS/Saana Karlsson

n Mozzarella on italialainen juusto ja sitä syödään Italiassa. Ymmärrän sen. Kuukauden mittaisella matkalla tuota niin kuuluisaa juustoa kuitenkin saa enemmän kuin tarpeeksi. Sitä on joka paikassa, ja kun sanon näin, tarkoitan että aivan kaikkialla: pitsat, pastat, paninit, kaikki kuorrutetaan mozzarellalla. Jossain vaiheessa se alkaa väkisinkin tökkiä. Silloin alkaa tehdä mieli fetajuustoa, tuota kreikkalaisuuden suolaista ilmentymää. Ja koska Kreikka ja Italia ovat maantieteellisesti melko lähellä toisiaan, sitä olettaa, että fetaa on helppo löytää Italiastakin.

Kauppojen valtavat juustohyllyt tuottavat kuitenkin pettymyksen, fetaa ei löydy. Onneksi Italia on ruuan ja ravintoloiden luvattu maa. Tuskin on vaikeaa löytää ravintolaa, josta saa kreikkalaisen salaatin. Ilmenee, ettei ravintolan löytäminen ole ongelma, vaan kokin käsitys kreikkalaisesta salaatista. Se nimittäin ei ole fetalla ja oliiveilla kruunattu vihreä salaatti, vaan tonnikalasalaatti mozzarellalla. Luovuttaa ei kuitenkaan saa, joten luottavaisin mielin tilaan kreikkalaisen salaatin myös seuraavalla kerralla. Saan salaatin mozzarellalla. Enää en voi vaieta, joten vaadin selitystä fetan puutteelle. Katsottuaan minua hetken oudoksuen tarjoilija toteaa välinpitämättömästi fetan olevan loppu. Hampaita kiristellen vaihdan mozzarellasalaatin pitsaan.

Optimistina uskon kolmannen kerran sanovan toden ja tilaan viimeiseksi jäävän "kreikkalaisen" salaatin. Tähän kokemukseen huipentuu koko mozzarellakammoni ja fetan metsästykseni. Saan eteeni salaatin ilman minkäänlaista juustoa. Turha kai edes mainita, että tarjoilija jäi ilman tippiä.

Mikä italialaisia vaivaa? Onko fetan haluaminen kenties jokin anteeksiantamaton loukkaus mozzarellaa ja samalla koko Italian kansaa kohtaan? Onneksi koto-Suomesta löytää juustoa joka lähtöön. Mozzarellaa ei kyllä ostoskorissani vähään aikaan nähdä.

Satu Virtanen