Luovuta esityksen tarpeesta ja koe mitä tapahtuu

Anna-Mari Karvosen (vas.), Emmi Vennan, Anna Mustosen ja Milja Ahon teos venyttää esitystaiteen totunnaisia rajoja.
Anna-Mari Karvosen (vas.), Emmi Vennan, Anna Mustosen ja Milja Ahon teos venyttää esitystaiteen totunnaisia rajoja.

TANSSI

Koreografia ja esitys: Milja Aho,

Anna-Mari Karvonen, Anna

Mustonen, Emmi Venna.

Kantaesitys 28.4. Kutomolla.

Tanssi- ja esitystaiteilijoiden Milja Ahon, Anna-Mari Karvosen, Anna Mustosen ja Emmi Vennan kollektiivisesti työstämä teos venyttää hienosti esitystaiteen totunnaisia rajoja. Nimeämättä jätetty teos kohdentaa esityshetkessä konkreettisesti läsnä olevaan, sen ruumiilliseen kokemiseen ja mielen liikkeisiin. Esityksen sijasta keskiössä on luova tapahtuma, tekeillä ja tuloillaan oleva taide.

Teos koostuu ikään kuin mielen sisäisistä monologeista, joissa ei tapahdu erityistä henkilöitymistä, ei hahmotu muotoa, eikä tarinaa. Esitystapahtumassa luodaan sen sijaan kiehtovasti puhutun sanallisen ilmaisun kokonaisvaltaista yhteyttä materiaalisen, aistimillisen, ruumiillisen, mielen ja ajattelun yhteiseen syvänteeseen.

Käsiohjelmaan kirjoitettu ja esityksessä yhdessä ääneen luettu ”loitsu”, tekstikatkelma Clarice Lispectorin romaanista Áqua Viva – Ajatuksen takana (1973) luo teokseen omat merkityskierteensä. Lispectorin kerronta rinnastaa luovan työn, kirjoittamisen, synnyttävään naisruumiiseen. Sen on koettu avaavan tilaa feminiinisen kirjoituksen mahdollisuuteen. Esiintyjän viimeisillään raskaana oleva melkein alaston keho tuo oman konkretiansa kehkeytyvään luomistapahtumaan.

Teos pyrkii tiedostamaan ja reflektoimaan rakentumistaan, purkamaan ja ylittämään esitystä rajaavat tekijät. Samalla se vaivihkaa taidokkaasti kutsuu katsojan eläytymään omaan sisäiseen suggestiiviseen maailmaansa. Kuten havaitsemaan ja kokemaan, miten ”jokainen liike tilassa on koreografiaa” ja johon ”katsojan valinnat tulevat osaksi”.

Esitystaiteen korostettu asetelmallisuus kääntyy taiten aidoksi läsnäoloksi esitystapahtumassa, jaetuksi hetkeksi, jonka merkitykset paikantuvat katsojan kokemismaailmaan.

Mia Hannula

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.