Sympaattinen numero nukasta

Villalanka herää eloon Sandrina Lindgrenin käsissä.
Villalanka herää eloon Sandrina Lindgrenin käsissä.

Livsmedel: Nystet. TIP-Festin esitys 8.11. Tehdas Teatterin lämpiössä.

Aluksi – esiintyjän (Sandrina Lindgren) kokeillessa tilaan sopivaa valaistusta ja selittäessä aikovansa kohta esiintyä – syntyy vaikutelma, että tulossa on jonkinlainen improvisoitu performanssi. Esityksen edetessä käy kuitenkin ilmi, että kokonaisuus koostuu suunnitelluista kohtauksista, jotka koukuttavat hienosti katsojat mukaansa.

Tapahtumat lähtevät liikkeelle siitä, että Lindgrenin esittämä tyttömäinen esiintyjähahmo esittää yleisölle amatöörimäisen tanssinumeron. Tanssin aikana lattialle ilmestyy punaista villaa tai nukkaa. Tanssija kokee villan uhkaavana ja arvelee, että se on ehkä peräisin monsterista.

Pian eturivissä istuva lapsikatsoja huomauttaa spontaanisti, että esiintyjän selässä on jotain punaista. Tästä alkaa vauhdikas piiloleikki, jonka aikana vikkelä punainen otus (villalankakerä) käyttää peloissaan olevaa esiintyjää ja tämän vaatetusta kiipeilyalustanaan.

Tyttö keskustelee hetken – edelleen epäilyttäväksi kokemansa – otuksen kanssa, ja pian tuo uusi tuttavuus jo onkin kesyyntynyt. Punainen marsua muistuttava otus seuraa tyttöä ja on ilmeisen perso tämän hellyydenosoituksille. Tässä vaiheessa lapsikatsojatkin jo haluavat silittää otusta. Katsojat saavat vielä nähdä otuksen tanssivan ja villiintyvän.

Esityksen ainoa varsinainen ”nukke” (villalankakerä) on teknisesti yksinkertainen, mutta esiintyjän siihen kohdistamien reaktioiden kautta se saa selkeän luonteen ja tunteita, jotka ilmenevät sen liikekielessä. Lindgren ottaa tämän yhden esineen animoinnista irti mahdollisimman paljon: otus pakoilee, toimii yhteistyössä ja vie esiintyjää.

Nystet on kaikessa kotikutoisuudessaan sympaattinen. Lindgrenin esiintyjähahmo on helposti lähestyttävä, ja saa osan pienen katsojakunnan lapsijäsenistä rohkeasti kommentoimaan tapahtumia. Toki olisi ollut mukavaa, jos esitys olisi kerännyt neljää lasta ja kymmenkuntaa aikuista suuremman yleisön.

ANNINA KARHU