Juureva Pohjola

Pohjola – Nordic Roots on vaikuttavien nykytanssijoiden ja jazzmuusikoiden yhteistyön taidonnäyte. Kuvassa tanssija Jonna Aaltonen.
Pohjola – Nordic Roots on vaikuttavien nykytanssijoiden ja jazzmuusikoiden yhteistyön taidonnäyte. Kuvassa tanssija Jonna Aaltonen.

Pohjola – Nordic Roots: Niina Airaksinen Dance Productions NADP ja Flame Jazz. Koreografia, ohjaus, tuotanto Niina Airaksinen, visualisointi Antti Helminen (valot), Marja Haapasalo (puvut), Jani Uljas (lavastus), Alisa Oksanen (maskeeraus), Kalevala Korut. Ensi-ilta Åbo svenska teaterissa 9.8.

Pohjola – Nordic Roots -näyttämöteos luotaa kulttuurimme juurille ja niiden ilmentymiin nykyajassa. Teoksen ovat toteuttaneet yhteistyössä koreografi Niina Airaksinen sekä säveltäjät Aili Ikonen ja Jussi Fredriksson. Vastaavaa nykytanssin ja jazzmusiikin täyden ilmaisuvoiman saavuttavaa ja samalla toistaan täydentävää yhteyttä saa harvoin kokea.

Monumentaalisista teemoista – Pohjolan historia, tarusto, luonto ja mentaliteetti – johdettu abstrakti teos osoittaa perinteen ja ympäröivän kulttuurin luovan voiman. Koreografi ja säveltäjät avaavat teoksen oheisteksteissä teemojen kiinnittymiä, jotka toimivat liike- ja sävelpohjan motiiveina. Tekijät kääntävät nämä oivaltavasti tanssin ja musiikin vaikutusvoimaiseksi abstraktiksi ilmaisuksi. Visuaalinen ilme on toteutettu tyylikkäästi valo-, puku- ja korutaiteen keinoin.

Pohjola todentaa käsitystemme ja kokemustemme muotoutumista alati liikkeenalaisissa moninaisissa kulttuurienvälisissä suhteissa. Se onnistuu näin haastamaan jähmeän yhtenäistävät, yleistävät ja luonnollistavat kulttuuriset oletukset ja esitysmuodot omintakeisella otteellaan.

Teos on kokonaisuutena linjakas ja vivahteikas. Sovitus antaa tilan jokaisen tanssijan ja muusikon vahvalle yksilölliselle ilmaisulle luoden samalla viimeistellyn yhteisen dynamiikan. Lajeille ominainen improvisaatio tehostaa esiintyjien läsnäolon ja vuorovaikutuksen intensiteettiä tehden näytöstilanteesta ainutlaatuisen.

Tanssijoiden, Jonna Aaltonen, Maija Kiviluoto, Karoliina Lummikko, Riku Lehtopolku, Jouni Majaniemi ja Mikko Makkonen, huikea taito näyttäytyy eritoten liikelaajuuksien kehon rajat ylittävän jatkuvuuden vaikutelmassa, aksentoitujen rytmitysten sävykkyydessä ja ilmaisun täyteydessä.

Pianisti-rumpali Jussi Fredrikssonin, sähkökitaristi Tuomo Dahlblomin ja kontrabasisti Jori Huhtalan elektroakustinen äänimaisema sekä Aili Ikosen laulu kantavat laajoihin tunnerekistereihin ja draamallisiin kaariin. Solistin upea ääniala kehollistuu vaikuttavana kuulijaelämyksenä mutta pitkinä osuuksina se voi paikoin myös vaimentaa tanssin kokemusta.

Arvokasta hankkeen kokonaistuotannossa on myös taiteen tuominen keskusteluyhteyteen esityskohtaisesti vaihtuvien teoksen aihepiirien asiantuntijoiden ja yleisön kanssa.

Pohjola-teos toimisi mielestäni loistavasti myös näyttämöversion pohjalta luotuna itsenäisenä tallenteena, audiovisuaalisen taiteen toteutuksena.

MIA HANNULA

Pohjola – Nordic Roots nähdään ÅST:ssa vielä 2. ja 5. marraskuuta.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.