Nykytanssiteos The Days vierailee Uudenkaupungin Crusellissa

Karoliina Korvua
Ville Oinonen ja Maria Nurmela tavoittelevat kohtaamista The Days -tanssiteoksessa.
Ville Oinonen ja Maria Nurmela tavoittelevat kohtaamista The Days -tanssiteoksessa.

Kiitetty nykytanssiteos The Days vierailee Uudenkaupungin Kulttuurikeskus Crusellissa torstaina 14. maaliskuuta. Teos tarjoaa yleisölleen intiimin elämänmittaisen matkan erään ihmissuhteen historiaan.

The Days on tunnetun englantilaisen nykytanssikoreografin Theo Clinkardin käsialaa ja toteutuu kahden esiintyjän, Ville Oinosen ja Maria Nurmelan tulkitsemana. Teos johdattelee katsojan tunnistamaan monisyisiä yhdessäolon muotoja monimutkaisine tunteineen, koomisine kommunikaatiokatkoksineen ja muuntuvine neuvotteluineen.

Kokeneet tanssitaiteilijat Maria Nurmela ja Ville Oinonen alkoivat suunnitella maaliskuussa 2016 yhteistä projektia. He  inspiroituivat englantilaisen koreografi Theo Clinkardin nykytanssiteoksista ja hänen tavastaan työskennellä  tanssitaiteilijoiden kanssa. Myös Clinkardin kokemus tanssijavetoisen Probe-tanssiryhmän johtamisesta teki hänestä erityisen sopivan koreografin yhteiseen projektiin. Tanssijat kutsuivat Clinkardin luomaan heille teoksen.

The Daysin sävellyksestä ja äänisuunnittelusta vastaa James Keane, valosuunnittelusta Kalle Ropponen ja dramaturgiasta Leah Marojević.

Tanssiteoksen valmistamisen lisäksi hankkeen muita tärkeitä tavoitteita ovat olleet tanssin alueellisen toiminnan ja kiertuetoiminnan kehittäminen sekä yleisötyö. Työryhmä on järjestänyt ammattilaiskursseja, harrastajakursseja sekä keskustelutilaisuuksia teoksen ympärille. Myös Uudessakaupungissa esityksen jälkeen on yleisökeskustelu, jossa työryhmä avaa työskentelyään.

Tanssiteoksen ensi-ilta oli Porin teatterissa joulukuussa. Uudenkaupungin jälkeen teos kiertää myös muualla Suomessa ja ulkomailla.

Uudenkaupungin vierailu toteutetaan Tanssin Talon myöntämän Tanssi kiertää -tuen avulla yhteistyössä Kulttuurikeskus Crusellin kanssa.

The Days Kulttuurikeskus Crusellissa, Kullervontie 11, Uusikaupunki, to 14.3. klo 19. Esityksen kesto noin tunti.