Vartiovuoren skandaalimurhasta näytelmä Turun kaupunginteatteriin

Otto-Ville Väätäinen
Tobias Zilliacus näyttelee Allania ja Mervi Takatalo Margitia Turun kaupunginteatterin uutuusdraamassa Ihana neiti N. eli Vartiovuoren salaisuus.
Tobias Zilliacus näyttelee Allania ja Mervi Takatalo Margitia Turun kaupunginteatterin uutuusdraamassa Ihana neiti N. eli Vartiovuoren salaisuus.

Turun kaupunginteatterissa saa perjantaina 16. marraskuuta ensi-iltansa Juha Siltasen kirjoittama ja ohjaama draama Ihana neiti N. eli Vartiovuoren arvoitus. Se pohjaa tositapahtumiin 1920-luvulta.

Talvella 1927 lumisella Vartiovuorella tapahtuu henkirikos, jonka uhrina on neidin mainetta tahrannut tunnettu liikemies. Todisteet johtavat poliisin harhaan, mutta lopulta rikos ratkaistaan aikanaan modernin tutkimusmenetelmän avulla. Vaiherikasta oikeudenkäyntiä seurataan henkeä pidättäen aina Amerikassa asti ja kansa jakautuu kahtia, yhdet syytettyjen, toiset uhrin puolelle.

Vartiovuoren murha nosti aikanaan otsikoihin rakkausdraaman, jonka vaiheita näytelmäkirjailija Juha Siltanen pitää hämmästyttävinä.

– Vaikka tarinassa rikosjutun pohjat on, ei se minulle silti rikosjuttu ole vaan kaksoismuotokuva kahdesta jännittävästä henkilöstä omassa ajassaan. Tämän lisäksi siitä tuli myös kuva kahdesta ilmiöstä, joita oman aikani kulttuuri niin hurjassa määrin ryöstöviljelee: rakkaudesta ja väkivallasta, siitä, miten ne todellisuudessa syntyvät ja tapahtuvat, Siltanen sanoo.

Siltasen mukaan näytelmän nimessä oleva arvoitus ei niinkään viittaa rikoksen selvittämiseen, vaan pohdintaan niistä syistä, jotka liittivät aikansa sivistyneistöön kuuluvat henkilöt murhaan.

Siltanen perehtyi Vartiovuoren tapaukseen tutkien siitä runsaasti löytyvää materiaalia, mutta käytännön syistä mukana on myös fiktiivisiä henkilöitä ja tapahtumia.

Draaman rakastavaisia esittävät Mervi Takatalo ja ensivierailunsa Kaupunginteatterissa tekevä Tobias Zilliacus. Muissa rooleissa nähdään Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta, Mika Kujala, Kimmo Rasila, Jonas Saari ja Kirsi Tarvainen.

Lue alkuperäisestä rikostapauksesta kertova juttu: Yli 90 vuotta sitten Turussa tehtiin murha, joka kohahdutti koko Suomea – poikkeuksellisen veriteon takana oli naisen kunnia.