Esittämisestä ja aitoudesta

Viirus-teatterin Woyzeckmaterial on vuoropuhelua nykyhetken ja menneen, näytelmän ja toden, liikkeen ja sanan välillä.
Viirus-teatterin Woyzeckmaterial on vuoropuhelua nykyhetken ja menneen, näytelmän ja toden, liikkeen ja sanan välillä.

• Käsikirjoitus Georg Buchnerin teoksen pohjalta Teemu Mäki: Woyzeckmaterial. Ohjaus Teemu Mäki & Arja Tiili, koreografia Arja Tiili, lavastus ja puvut Lars idman, valot Ada Halonen. Ensi-ilta 12.10.2012.

Esittäminen on yksi aikamme tärkeimpiä tehtäviä. Jokaisen on esitettävä: näyttelijän, katsojan, taiteen, valtion, yksilön ja yrityksen. Pelkästään Youtube-palveluun ladataan joka minuutti 48 tuntia esityksiä, joista suosituinta (Justin Bieber ft. Ludacris) oli eilen katsottu lähes 800 miljoonaa kertaa. Onko ylipäätään olemassa esityksettömyyttä?

Näytelmässä kysymys kysyttiin näin: onko tämä tekotaiteellista paskaa? Vastaus periaatteessa tulee jo kysymyksessä, mutta kysymykseksi silti jää, miksi tehdä näytelmä? Teemu Mäen ohjaama ja käsikirjoittama Woyzeckmaterial Viirus-teatterissa yrittää antaa itselleen vastauksen.

Woyzeckmaterial ruttaa menneet marttyyritarinat ja nykyiset poikkielämyskokemustaiteelliset yritykset tuoda näyttämölle jotain, joka kohahduttaisi katsojaa. Mäki tietää, että ihmisen, saati eläimen verenvuodatus on lähes arkipäiväistä, dokumenttiteatteria on tarjolla naapurissa ja ukrainalaisberliiniläistä taidetta toisaalla. Aikansa kultaiset lehmät – raha, uskonto ja reality – ovat nyt vain materiaalia, jota tarjoillaan teatterikatsomoissa löhöäville muka-älyköille, joiden teflon-tunteet nappaavat kaiken vain kiehtoviksi keskusteluaiheiksi – esitykseksi muille. Ohjaajan ja käsikirjoittajankin rooli on kuin tuottajan, on mietittävä mitä kaikesta valitaan mukaan ja miltä se kaikki näyttää. Eli onko mikään aitoa?

Liikkeen ja puheen kontrasti

Georg Büchnerin kirjoittama Woyzeckin tarina on tarjonnut lähes parin sadan vuoden ajan ilmestymisensä jälkeen useille taiteilijoille raakamateriaalin köyhyyden, luokkaerojen, sodan tai tieteen problematisointiin. Alun perin keskeneräiseksi jäänyt teos on kirjoitettu useilla eri tavoilla loppuun, ehkä siksi, että Woyzeckin hahmo – köyhä, petetty ja alistettu – on niin perin inhimillinen. Siinä on jotain aitoa.

Viirus-teatterissa Woyzeckin rooli on Maria Ahlrothin tehtävänä. Näytelmä samaan aikaan sekä esittää Woyzeckin tarinan että kommentoi sitä., joten Ahlrothinkin on oltava sekä herkkä ja hyväksikäytetty sotilasparka että itseään jopa naiivilla innolla puolustava klassisen tarinan puolestapuhuja.

Pidän kovasti Ahlrothin tavasta esittää, se on avointa ja helposti lähestyttävää.

Ahlrothin lisäksi jokainen näyttelijöistä kykenee välittämään jotain aitoa Arja Tiilin koreografioissa. Eleni Pierides on henkeäsalpaavan naisellinen, Jenni Urpilainen androgyynisen poikamainen. Miehet Viktor Idman ja Pelle Heikkilä kylpevät välillä testosteronissa ja toisaalta kyseenalaistavat mieheydenkin esittämistä.

Woyzeckmaterial muistuttaa enemmän tutkielmaa, josta tulee kiinnostava juuri näytelmän ja tanssin välisen kontrastin vuoksi. Liikekieli on kaunista, inhimillistä ja vaativaa – puhe paljolti kiroilua, toisen satuttamista, ylipäätään turhaa. Näytelmän intensiivinen alkupuoli olisi mielestäni riittänyt valottamaan sen, mitä Mäki näytelmällä haluaa sanoa. Mutta teroittaakseen, että hän ei oikeastaan halua sanoa mitään, tarvitaan myös toinen puoliaika.

Ilona Kangas

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.