Teatteriarvio: Turun ylioppilasteatterin Lauma – Monitasoinen tutkielma yhteenkietoutumista

Lauma ottaa katsojan huomaansa hienovireisesti. Yhtäältä yleisön jäseniä kohdellaan tasapuolisesti yksilöinä, toisaalta kaikista tapahtumaan saapuneista muodostuu luontevasti esitystä yhdessä kokevien yhteisö.

Jouni Kuru
Lauman esiintyjistä (edessä Olga Rantalaiho) muodostuu liikekielellisesti orgaaninen olio.
Lauman esiintyjistä (edessä Olga Rantalaiho) muodostuu liikekielellisesti orgaaninen olio.

Turun ylioppilasteatteri: Lauma.

Käsikirjoitus ja koreografiat työryhmä, ohjaus Veera Alaverronen, ohjaajan assistentti, tutkija Suvi Puttonen, lavastus ja puvustus Amita Kilumanga, tarpeisto Jouni Kekkonen, valosuunnittelu Anniina Salminen, äänisuunnittelu Sara Koiranen, maskeeraus Katariina Kannisto, ensi-ilta 2.12.

Minun on myönnettävä, että olen yleensä kokenut eri tavoin toteutetut teatterikatsojan osallisuuden mahdollisuudet teennäisinä, rasittavina ja vaivaannuttavina.

Tässä suhteessa Turun ylioppilasteatterin ryhmälähtöisesti rakennettu Lauma synnyttää erilaisen kokemuksen.

Esitys on teatterintekijöiden tarkoin ideoima ja organisoima, eikä katsojan tässä suhteessa varsinaisesti tarvitse tuottaa mitään tai asettua katsottavaksi. Katsojia esimerkiksi sijoitellaan teatteritilaan perinteisestä näyttämö-katsomo-tilasta poikkeavilla tavalla.

Pääasiassa konkreettinen osallisuus toteutuu kulkemalla tilassa annettujen ohjeiden mukaan.

Tilassa eri pisteisiin sijoittuvien kohtausten katselutilanteet rakentuvat sinänsä perinteiselle esiintyjä-yleisöasetelmalle.

Katsojalle annetaan jossain määrin valinnanvapautta, esimerkiksi mahdollisuuksia osallistua tanssikohtaukseen tai väliaikapiknikille.

Pidän erityisesti siitä, että osallisuus ei Laumassa ole pelkästään itsetarkoituksellinen esityksellinen elementti, vaan myös Suvi Puttosen sosiologian pro gradu -tutkielman motivoima asia.

Akateemiseen tutkimukseen kytkeytyvä näkökulma antaa teatterilliselle tuotokselle sisällöllistä syvyyttä.

Puttosen tutkimustyön menetelminä on käytetty osallistuvaa etnografiaa sekä taiteellista tutkimusta, jonka moninaisille tutkimusstrategioille on yhteistä ajatus, että taiteen tekemisen käytännöt itsessään tuottavat tietoa.

Keväällä 2018 valmistuva opinnäytetyö käsittelee kollektiiveja toimijaverkostoteorian ohjaamana. Kollektiivit näyttäytyvät tässä kontekstissa eräänlaisina ihmisten, materian, esineiden ja teknologian yhteenkietoutumina.

Esitys nostaa esiin muun muassa kysymyksen, mikä saa ihmiset hakeutumaan yhteen ja muodostamaan erilaisia laumoja sekä käyttäytymään noissa laumoissa tietyillä tavoilla.

Myös asian kääntöpuoli on kiinnostava: miksi osa ihmisistä tahallaan tai tahattomasti jää yhteisöjen ulkopuolelle?

Vaikka sokkeloinen tila ja portaikot ovat tietysti hankalia tapahtuman esteettömyyden kannalta, yleisön jakaantuminen tilaan – joka muuten tapahtuu hyvin samansuuntaisesti kuin Turun ylioppilasteatterissa 2012 nähdyssä niin ikään yleisöä osallistaneessa Laitoksessa – on katsojan kannalta virkistävä kokemus.

Kohtauksissa, jotka tapahtuvat esimerkiksi pukuhuoneessa ja keittiössä on pienen tilan synnyttämää puhuttelevaa intiimiyttä. Varsinainen teatteritila on lavastettu viehättäväksi maisemaksi, jonka luonnetta hallitsevat nurmimatto ja korkeuksiin kohoavat origamilintuparvet.

Yhdeksän esiintyjää (Emmi Elomäki, Valtteri Juvonen, Katariina Kannisto, Venla Kinnunen, Pasi Kirvesoja, Iina Löppönen, Nanne Pyrhönen, Olga Rantalaiho, Aku-Matti Tapani) näyttäytyvät nykyteatterin hengessä oman itsensä nimisinä, poukaten kuin ohi mennen erilaisiin nopein vedoin luonnosteltuihin rooleihin.

Monessa kohtaa esiintyjistä muodostuu yhteisen liikekielen ja rytmien avulla yhtenäinen orgaaninen olio, johon kuulumisesta katsojatkin pääsevät fyysisesti osallisiksi, esimerkiksi niissä kohdissa, jossa esiintyjät kuljettavat katsojia yksitellen kädestä kiinni pitäen.

Annina Karhu

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.