Teatteriarvio: Metallimusikaali Scrooge – Joulun klassikko muuttuu metallimusikaaliksi

Jussi Kirjonen
Saituri Ebenezer Scrooge (Wille Heino) etsii metallimusikaalissa johdatusta unimaailmasta.
Saituri Ebenezer Scrooge (Wille Heino) etsii metallimusikaalissa johdatusta unimaailmasta.

Sauvon elävän kulttuurin seura ry: Metallimusikaali Scrooge.

Käsikirjoitus Charles Dickensin Joulukertomuksen pohjalta työryhmä, ohjaus Hannele Moilanen, musiikki Matti Moilanen, musiikin ohjaus Ann-Marie Heino, koreografia Riitta Lindroos, lavastus työryhmä, puvustus Anu Lehtonen-Sonkki, maskeeraus Dunja Hermans, Kerttu Moilanen ja Jenna Suomi, valot Tapio Väntsi, äänet Samuli Airola, projisoinnit Jussi Kirjonen, Jutta Jokinen ja Sissi Lehto. Ensi-ilta Sauvon Työväentalolla 1.12.

Charles Dickensin (1812–1870) monesti varioitu Joulukertomus eli Saiturin joulu (A Christmas Carol 1843) on aina hyvä joulukuun avaus.

Tänä talvena tarinaan on tarttunut Sauvon elävän kulttuurin seura, jonka näytelmä yhdistelee dickensiläiseen maailmaan metallimusiikkia.

Yhdistelmä on varsin looginen ja esityksen musiikki kuvaa hyvin 1800-luvun Lontoon sumuisia katuja.

Työryhmän käsikirjoittama ja Hannele Moilasen ohjaama Metallimusikaali Scrooge noudattelee Dickensin kertomusta varsin tunnistettavasti, mutta sen toteutuksessa on paljon uutta.

Kun menneiden, nykyisten ja tulevien joulujen henget saapuvat piinaamaan pahantuulista saituria, kuljettavat Tapio Väntsin tanssivat valot sekä Jussi Kirjosen, Jutta Jokisen ja Sissi Lehdon videoprojisoinnit katsojan unenomaiseen maailmaksi, jossa kaikki on mahdollista.

Esityksessä on paljon hienoja elementtejä. Korkeat kirjahyllyt täynnä Ebenezer Scroogen keräämiä aarteita, haamujen kalisevat kahleet ja lavan täyttävä teatterisavu luovat juuri oikeanlaista tunnelmaa esitykselle.

Musikaalin henkeen sopiva, Anu Lehtonen-Sonkin, Kerttu Moilasen ja Jenna Suomen toteuttama puvustus sekä Dunja Hermansin näyttävä maskeeraus rakentavat kiinnostavia roolihahmoja.

Paikoitellen elementtien runsaus kääntyy kuitenkin itseään vastaan, eikä kokonaisuus pysy riittävän yhtenäisenä.

Vaikuttaa siltä, että innostusta ja ideoita on ollut selkeää fokusta enemmän. Etenkin projisoinnit hukkuvat kohtauksiin ja menettävät yhteytensä tarinaan.

Esimerkiksi joulun henkiä kuvaavat, psykedeeliset ja heleät mandalat tuntuvat päälle liimatuilta, ja jättävät Ebenezer Scroogen (Wille Heino) lavalle harmillisen yksin etsimään johdatustaan.

Myös ihmiset, jotka Scrooge tapaa unimaailmassaan, jäävät etäisiksi raapaisuiksi, eikä saiturin kasvua paremmaksi ihmiseksi päästä esittämään lavalla riittävän dynaamisesti.

Vaikka saiturin maailmankuva muuttuukin töksähtäen, ilmentää Heino roolisuorituksessaan Scroogen kumpaakin puolta uskottavasti. Myös loppukohtauksen ilo ja riemu onnistuvat tuomaan sopivaa joulumieltä.

Matti Moilasen säveltämä musiikkikin on juuri sopivalla tavalla uskottavaa ja teatterimaista metallimusikaaliin.

Sanoitukset ovat omaan makuuni turhan kevyttä ja suoraa riimittelyä, mutta toimivat hyvin tarinan kuljettajina. Kappaleita on sopivasti ja ne on sijoitettu erityksen rakenteeseen hyvin.

Ja vaikka ensi-ilassa osa dialogeista on vielä vähän kankeita, laulusuoritukset ovat mukavan varmoja.

Frida Maria Pessi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.