Tanssiarvio: Lauluja monenlaisista naisista

Aurinkobaletin ja rovaniemeläisen Tanssiteatteri Rimpparemmin yhteisproduktiossa ei juhlisteta Suomen itsenäisyyden juhlavuotta lintuperspektiivistä tiiraillen ja miehistä kansalaisuutta korostaen. Niiden sijasta Kymmenen laulua naisesta -esitys menee tarkastelussaan kansalaisten keskelle ja keskittyy naisten näkökulmiin.

Antti Kurola
L. Onerva (Päivi  Kujansuu) on yksi Aurinkobaletin ja Tanssiteatteri Rimpparemmin laulamista ja tanssimista naisista Marjo Kuuselan 10 laulua naisesta -teoksessa. Kuvassa selin Helmi Järvensivu.
L. Onerva (Päivi  Kujansuu) on yksi Aurinkobaletin ja Tanssiteatteri Rimpparemmin laulamista ja tanssimista naisista Marjo Kuuselan 10 laulua naisesta -teoksessa. Kuvassa selin Helmi Järvensivu.

Aurinkobaletti ja Tanssiteatteri Rimpparemmi: Kymmenen laulua naisesta.

Käsikirjoitus ja koreografia Marjo Kuusela, laulujen sävellykset Kaj Chydenius, laulujen tekstit Jukka Itkonen, musiikin sovitus Henri Haakana, ääni Eero Auvinen, valot, skenografia, projisointien suunnittelu Janne Teivainen, puvut Mirkka Nyrhinen.

Turun ensi-ilta 9.11. Åbo svenska teaterissa.

Tanssitaiteilija Marjo Kuuselan näkemyksessä suomalaiset naiset näyttäytyvät taustoiltaan ja toiminnaltaan juuri niin moninaisilta kuin naiset ovatkin. Hahmot ovat yksilöllisiä, mutta kuuluvat silti suurempaan joukkoon. He ovat taiteilijoita tai taistelijoita, äitejä ja liikenaisia.

Esityksessä naiset ovat aktiivisia toimijoita, jotka pyrkivät selviytymään elämästä tai valitsevat oman, vaikeankin, tiensä osallistuessaan suomalaisen yhteiskunnan rakentamiseen ja rakentumiseen. Kuuselan käsikirjoituksessa on mukana historiallisia naishahmoja mutta myös kuviteltuja, tosin hyvinkin mahdollisia, naisia.

Elina Raiskinmäen upeasti tanssiman sirkustaiteilija Elvira Bonon tarina kulkee punaisena lankana teoksessa. Nuorallatanssija päätyy Petsamoon kahvikioskin pitäjäksi. Kirjailija L. Onervasta (Päivi Kujansuu) piirtyy kuva elämänkiihkoisena runoilijana. Hella Wuolijoesta (Anni Pihljärta) puolestaan tuodaan esiin liikenaisen rooli.

Sisällissodan aikaisesta nälästä kertoo Elsan (Helmi Järvensivu) tarina. Laura Kallaksen valloittava ja koskettava tulkinta kolttasaamelaisesta Jevidasta ja hänen kokemuksistaan nousee esityksen yhdeksi vaikuttavimmista kohtauksista.

Kaj Chydeniuksen säveltämät laulut ja Jukka Itkosen erinomaiset sanoitukset saavat monivivahteiset tulkinnat Reetta-Kaisa Ileksen laulamana. Tanssiteatteri Tsuumista vieraileva Iles osallistuu tapahtumiin myös tanssien. Muusikot (Henri Haakana, Jukka Nurmela, Valtteri Valo Rimpparemmistä) osallistuvat niinikään kohtauksiin.

Kaksinäytöksisen teoksen ensimmäinen osa ajoittuu ja paikantuu yhtäältä Helsinkiin syksyllä 1917 ja toisaalta Petsamoon keväällä 1918. Toinen näytös puolestaan kuvaa nyt-hetkeä Turussa. Erityisesti ensimmäinen näytös on vaikuttava kokemus myös tunnemaastoiltaan.

Kuuselan tavassa rakentaa näyttämöllistä tapahtumallisuutta korostuu rytmiikka sekä liikkeellisesti että kohtauksien sommittelutavoissa. Aksentoidut ja räväkät liikemuodot saavat vastinparikseen jatkuvampaa ja venyvämpää liikekuvastoa. Liike on tenhoavaa ja tehoavaa.

Laulut ja äänimaailma toimivat teoksessa monipuolisesti, sillä ne sekä rakentavat näyttämökerrontaa että luovat sitä. Lavastus on pelkistettyä. Esiintyjät muuntelevat puunvärisiä palkkeja veistoksellisesti esityksen kuluessa.

Erityistä voimaa teokseen syntyy myös siitä, että Aurinkobaletin ja Rimpparemmin tanssijoiden ja muusikoiden lisäksi näyttämöllä on joukko avustajia, jotka tanssivat ja osallistuvat tapahtumiin.

Hienoa on myös se, että avustajien myötä esiintyjien ikäjakauma liikkuu nuorista aikuisista keski-ikäisiin ja vanhempiinkin. Näin näyttämöllä, kuten todellisuudessa, on monenlaisia suomalaisia naisia, ja miehiä.

Kaisa Kurikka

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.