Näyttämötaide

Teatteriarvio: Toiminnallinen hyvän ja pahan taistelu

Mikko Vihervaara
Erinäisten sattumien kautta Rölli (Antti Lang) saa haltuunsa pomoutta symboloivan jättiluun.
Erinäisten sattumien kautta Rölli (Antti Lang) saa haltuunsa pomoutta symboloivan jättiluun.

Turun Kesäteatteri Vartiovuorella: Rölli.

Käsikirjoitus ja laulut Allu Tuppurainen,

sovitus ja ohjaus Juha-Pekka Mikkola,

musiikin sovitus Valtteri Lipasti,

koreografiat ja pyrotekniikka Iiro Heikkilä,

lavastus Teemu Loikas,

puvustus Pirita Lindén,

kampaukset ja maskeeraus Alisa Oksanen,

äänisuunnittelu Mikko M. Koskinen.

Ensi-ilta 15.6.

Rölli on niittänyt suosiota jo yli kolme vuosikymmentä. Näyttelijä Allu Tuppuraisen alun perin lastenlaulujen ja kuunnelmien satuhahmoksi luoma Rölli on seikkaillut muun muassa Pikku Kakkosessa esitetyssä tv-sarjassa, elokuvissa kuin myös lukuisissa teatteriversioissa.

Vartiovuorelle Turun Kesäteatterin näyttämölle tuo omien sanojensa mukaan hirmuinen, mutta tosiasiassa varsin hyväntahtoinen – joskin usein hölmö ja ajattelematon – antisankari kapuaa nyt ensimmäistä kertaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juha-Pekka Mikkolan sovittama ja ohjaama esitys perustuu Rölli ja Metsänhenki -näytelmään (1996), jossa röllien ja menninkäisten välillä vallitseva epäsopu kärjistyy suoranaiseksi sodanjulistukseksi.

Salamyhkäinen Vaakamestari mittaa metsässä vaihtelevaa hyvyyttä ja pahuutta, ja Milli Menninkäisellä on missio kukistaa metsässä vallitseva pahuus.

Toisaalta, kuten tämänkin tarinan vaakaepisodit konkreettisesti osoittavat, puhdas hyvyys ei ole maailmallisen elon ominaispiirre; olennaista on tasapaino hyvän ja pahan välillä.

Vartiovuoren esityksessä korostuu fyysinen toiminta, joka ponnistaa juurevasti dynaamisesta, monesta tasosta koostuvasta metsälavastuksesta.

Melko aidon näköiset ”kalliot” mahdollistavat näyttävät kiipeilyt ja takaa-ajot. Puunrungot ja sammaleinen varvikko luovat autenttisen ympäristön, joka sulautuu vaivattomasti taustalle levittäytyvän puiston vehreyteen. Tässä kokonaisuudessa muovisen oloiset porkkanat luovat hupaisaa teatterillista särmää.

Fyysisen toiminnan sähäkkyyttä ja huumoria on tehostettu tanssija ja sirkustaiteilija Iiro Heikkilän suunnittelemilla akrobaattisilla koreografioilla sekä Kimmo Korpelan taiturimaisilla breakdance-tujauksilla.

Myös musiikilla ja lauluilla on merkittävä rooli kokonaisuudessa. Ne kuljettavat tarinaa, syventävät hahmoja ja luovat suvantoja toiminnalliseen tarinankuljetukseen.

Antti Langin Rölli on Tuppuraisen alkuperäishahmon oloinen, mutta kuitenkin omintakeinen tulkinta sympaattisesta nimihenkilöstä. Myös Maija Koiviston tulkinta ärsyttävän virheettömästä Milli Menninkäisestä on eloisa ja hauska. 4-vuotias tyttäreni arvosti erityisesti Millin sievyyttä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Riitasoinnun roolissa nähtävä Valtteri Lipasti hauskuuttaa hupaisalla hahmollaan ja laajalla äänialalla leikittelevillä lauluillaan.

Kaikkinensa Röllien ja menninkäisten joukoissa on mukavasti ilmeikkyyttä ja vauhdikkuutta, johon myös mainiot koreografiat ja kierrätyshenkinen puvustus antavat osansa.

Ainoa asia, joka esityskokonaisuudessa kirjaimellisesti särähti korvaani, olivat elokuvamaiset, meluisat ääniefektit. Vierastin myös näyttelijöiden puheen epäluonnollista vahvistustekniikka, joka ei paikantanut ääntä selkeästi näyttämöllä puhuvaan näyttelijään vaan pikemmin kaiutinlaitteistoon.

Rölli on joka tapauksessa koko perheelle sopiva kesäinen satuseikkailu. Neljävuotias tyttärenikin viihtyi mainiosti, eikä kokenut edes kasvottoman pahuuden läsnäoloa liian jännittävänä.