Kulttuuri

Heli Laaksosen komedia kesällä Samppalinnaan

Timo Jakonen
Heli Laaksonen (vas.), Markku Huhtamo, Jarmo Koski ja Heikki Sankari ovat virittäytyneet Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen Eloheinäkesä-näytelmän parissa.
Heli Laaksonen (vas.), Markku Huhtamo, Jarmo Koski ja Heikki Sankari ovat virittäytyneet Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen Eloheinäkesä-näytelmän parissa.

Musikaaleihin viime vuosikymmenet luottanut Samppalinnan kesäteatteri tarttuu ensi kesänä puhenäytelmään. Heli Laaksosen kirjoittama Eloheinäkesä kuuluu viralliseen Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon, ja komedia kuljettaa katsojat läpi vuosikymmenten kahden päähenkilön, eläkkellä olevien opettajien Juhanne Vatulan (Jarmo Koski) ja Puoli Takamatkan (Markku Huhtamo) matkassa.

– Toinen hukkaa elämäänsä odotteluun, toinen taas käyttää kaikki tilaisuudet hyväkseen, Laaksonen luonnehtii.

Eloheinäkesässä tapahtumat etenevät takaperoisesti lopusta alkuun. Näytelmä käynnistyy vuodesta 2027 ja päätyy 1940-luvulle asti. Välissä nähdään muun muassa 2000-luvun millenniumhuumaa ja 1990-luvun lamaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Absurdien ja vitsikkäiden käänteiden lomassa häivähtää myös melankolia. Komediallisuus on kuitenkin kaiken ytimessä, Laaksonen sanoo.

Vaikka kyse on puhenäytelmästä, laulujakin mahtuu mukaan. Uudet sävellykset ovat Lauri Tähkän käsialaa.

Eloheinäkesän ohjaa Samppalinnan kesäteatterin toiminnanjohtaja Heikki Sankari, joka on toiminut myös toisena käsikirjoittajana. Kosken ja Huhtamon lisäksi siinä näyttelevät muun muassa Kaija Kiiski, Mira Kivilä, Antti LJ Pääkkönen ja Pauliina Saarinen.

Eloheinäkesää esitetään Samppalinnan kesäteatterissa 15.6.–22.7.

Kotimaan vuosikymmeniä käydään Eloheinäkesän lisäksi läpi myös Ja kaikki laulaa på Samppalinna -tilaisuuksissa. Kolmena heinäkuisena perjantaina järjestettävät, konsertteja ja yhteislaulua yhdistävät illat kuuluvat Laaksosen näytelmän tavoin viralliseen Suomi 100 -ohjelmistoon.

Lue koko juttu tiistain Turun Sanomista tai näköislehdestä.