Kaaos kolahtaa
skottiaksentillakin

Psykoterapeutti Julia (Jo Freer, keskellä) ihastuu asiakkaaseensa, jossa on kaksi persoonallisuutta, rohkea ja valloittava (Mary Gapinski, vas.) ja pelokas (Gowan Calder).
Psykoterapeutti Julia (Jo Freer, keskellä) ihastuu asiakkaaseensa, jossa on kaksi persoonallisuutta, rohkea ja valloittava (Mary Gapinski, vas.) ja pelokas (Gowan Calder).

• Mika Myllyaho: Chaos, ohjaus Irene Aho, lavastus ja puvut Kaisa Niva, valot Jarmo Esko, äänet Tuomas Fränti, naamiointi Alisa Oksanen. Vierailuesitys Turun kaupunginteatterin Sopukassa 21.3.

Irene Ahon skottinäyttelijöille ohjaama Chaos on tuttua Mika Myllyahoa ja suomalaista todellisuutta uusin maustein. Siinä missä Turun kaupunginteatterin näyttelijät Jenni Hakala, Riitta Salminen ja Kirsi Tarvainen tarjoilevat Kaaos-tulkinnallaan katsojalle juurevaa sahtia, skottinäyttelijät Gowan Calder, Jo Freer ja Mary Gapinski ojentavat kuplivaa kuohuviiniä.

Kummallakin tavalla keitos maistuu mainiolta.

Skottiversio tuo hyvin esiin tekstin yleispätevyyden. Ristiriitaiset vaatimukset repivät kaikkialla länsimaissa ihmistä – tässä näytelmässä naista – eri suuntiin. Ei siis ihme, jos kontrolli pettää välillä työ-, perhe- ja parisuhdeongelmien paineessa.

Luokanopettaja Sofian (Mary Gapinski), freelance-toimittaja Emmin (Gowan Calder) sekä psykoterapeutti Julian (Jo Freer) käytös skottinäyttelijöiden esittämänä tuo aluksi mieleen Sinkkuelämää-tyyppiset kevyet ihmissuhdesarjat. Pian tapahtumakäänteiden rankistuessa vaikutelma kaikkoaa, ja näytelmän tragikoominen luonne vahvistuu.

Gapinski, Calder ja Freer tasapainoilevat hienosti vakavan ja hullunhauskan välillä. Päähenkilöinä he ovat tosissaan henkilöhahmojensa takana. Monipuolisia koomikon taitojaan näyttelijät pääsevät esittelemään lukuisissa karikatyyrimäisissä sivurooleissaan, joista he selvästi nauttivat – ja yleisö nauraa.

Sävyjä näytelmässä riittää sisarusten, Emmin ja Julian, julmasta analyysistä toistensa elämästä kaiken kestävän ystävyyden kauneuteen ja voimaannuttavuuteen.

Suomalaisia pidetään fyysisinä näyttelijöinä, jotka puskevat asioita esiin koko kropallaan. Tämä pätee myös Kaaokseen. Skottinäyttelijöiden ote on ilmava ja hienovarainen silloinkin, kun he liioittelevat. Tämä ei ole arvoarvostelma; ainakin itse nautin kummastakin tyylistä.

IRMELI HAAPANEN

Skottinäyttelijöiden Chaos nähdään Sopukassa vielä tänään.