Teatteriarvio: Vähemmän hupia, enemmän tunteilua

Mika Nurmi
Mielensäpahoittajan (vas. Hannu Pajunen) 80-luvun alennuskuponki herättää tunteita pojassa (Mikko Jäästö), siivoojissa (Helena Virtanen, Erica Selin) ja vastaanottovirkailijassa (Elina Toivanen).
Mielensäpahoittajan (vas. Hannu Pajunen) 80-luvun alennuskuponki herättää tunteita pojassa (Mikko Jäästö), siivoojissa (Helena Virtanen, Erica Selin) ja vastaanottovirkailijassa (Elina Toivanen).

Kaarina-Teatteri: Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja.

Käsikirjoitus Tuomas Kyrön kirjan pohjalta Snoopi Siren, ohjaus Tom Petäjä, lavastus Niina Suvitie, puvustus Sirpa Niemelä, Paula Rantanen, Sirkku Tiisanoja, Marja-Leena Venho, maskeeraus Marika Torvinen, valot Taina Möysä, äänet Jouni Oksala, ensi-ilta 15.10.

Tuomas Kyrön luoma Mielensäpahoittaja on onnistunut hauskuuttamaan ja puhuttelemaan monessa muodossa: kuunnelmina, neljänä kirjana, elokuvana sekä lukuisina teatteriesityksinä.

Tom Petäjän Kaarina-Teatteriin ohjaama esitys pohjautuu Kyrön uusimpaan Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -romaaniin (2014).

Pidin kovasti ensimmäisestä Mielensäpahoittaja-kirjasta ja myös sen pohjalta tehdyistä monologeista. Mutta: kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun perheenjäsenet astuivat näyttämölle ja saivat oman äänen.

Tässä prosessissa humoristinen ja koskettava yksinpuhelu (yleisönosaston mielipidekirjoitusten muodossa) menetti terävyytensä ja sai sentimentaalisen draaman sävyjä.

Tältä kokemukselta en valitettavasti voi välttyä Kaarina-Teatterin sinänsä sujuvassa, liikutusta herättävässä ja hippusen hauskassakin esityksessä.

Hannu Pajusen Mielensäpahoittaja on ajatuksella rakennettu ja kokeneena harrastajanäyttelijänä Pajunen reagoi ilmeikkäästi ja tarkasti. Tämä on itse asiassa yksi Pajusen parhaista roolitöistä, jonka olen nähnyt, mutta silti minusta tuntui kuin Mielensäpahoittaja ei olisi vielä asettunut näyttelijän kehoon.

Roolihahmo selvästi elää näyttelijän ajatuksissa, tunteissa, kasvoillakin. Rooli näkyy myös maskeeraajan ja puvustajien luomassa kuoressa. Näyttelijän keholliselta vyöhykkeeltä jäin silti kaipaamaan voimallisempaa ilmaisua, kokemusta siitä, että Mielensäpahoittaja elää näyttelijän joka solussa.

Risto Nurmio, Toni Rautio, Elina Toivanen ja Helena Virtanen marssittavat näyttämölle joukon koomisia sivuhahmoja, mutta pojan (Mikko Jäästö), miniän (Mari Backman) ja emännän (Erica Selin) työskentelyssä humoristisen tyypittelyn ja psykologisen uskottavuuden yhdistäminen ei suju aivan kitkattomasti.

Lavastus näppärästi siirtyvine väliseinineen sekä ääniefektit ja musiikki luovat mukavasti tarinan tapahtumapaikkoja ja tunnelmia.

Annina Karhu