Antigone ja eloon heräävät vastanäyttelijät

Perrine Ferrafiat on yksi Antigonen nukettajista.
Perrine Ferrafiat on yksi Antigonen nukettajista.

• Vitalia Samuilova ja Maëlle Le Gall: Antigone, Jean Anouilhin näytelmän pohjalta. Turun taideakatemia, nukketeatterilinjan toinen vuosikurssi. Ohjaus Anna Ivanova-Brashinskaya. Nuket ja lavastus työryhmä. Ensi-ilta 26.5. Naruteatteri.

Kreikkalaisessa mytologiassa Antigone oli Theban kuninkaan Oidipuksen ja tämän äidin Iokasten tytär. Antigone halusi haudata veljensä kunniallisesti, vaikka tämä olikin sotinut Thebaa vastaan. Rangaistukseksi Antigone haudattiin elävältä.

Turun taideakatemian nukketeatterilinjan toisen vuosikurssin opiskelijat Vitalia Samuilova ja Maëlle Le Gall ovat suunnitelleet Antigone-esityksen ranskalaisen näytelmäkirjailija Jean Anouilhin (1910–1987) Antigonen (kantaesitys 1944) innoittamana. Anouilh puolestaan sai innoituksensa kreikkalaisesta mytologiasta ja SofokleenAntigone-tragediasta.

Anouilhin näytelmän julkaisuajankohtaan – jolloin Ranska oli natsien miehittämä – liittyy myös vertauskuvallinen poliittinen asetelma; siinä missä nimihenkilö Antigone (Ranskan vastarintaliike) asettuu vastustamaan vallanpitäjiä, uusi kuningas Creon (Vichyn hallitus) kyseenalaistamatta hyväksyy auktoriteettien (miehittäjien) saneleman vallankäytön.

Nukketeatterilinjan opettajan Anna Ivanova-Brashinskayan ohjaamassa esityksessä teksti ei kuitenkaan ole hallitsevassa asemassa, vaan kyse on ensisijaisesti visuaalisesta teatterista, jossa nuket, nukettajat ja muut näyttämöllä näkyvät ja kuultavat elementit muodostavat esteettisesti tiiviin kokonaisuuden.

Nuket puurasioissa

Kutakin näytelmän hahmoa edustaa nukke. Viisi nukettaja-näyttelijää Perrine Ferrafiat, Jessica Kangasniemi, Maëlle Le Gall, Essi Nummelin ja Vitalia Samuilova ottavat kukin vuorollaan Antigonen roolin ja tuovat tästä esiin erilaisia piirteitä sekä rakentavat omalla suhtautumisellaan luonnekuvaa ”vastanäyttelijöinään” toimivista nukeista.

Nuket ovat 20–30 senttiä korkeita, alastomia ja kasvottomia kangasnukkeja. Niitä säilytetään vanhannäköisissä, keskenään erilaisissa puurasioissa, jotka assosioin hauta-arkkuihin. Nukettajiensa keskittyneissä käsissä nämä ilmeettömät olennot, joille ei ole varattu ainoatakaan repliikkiä, heräävät persoonallisissa liikekielissään taianomaisesti eloon.

Nukettaja-näyttelijöistä muodostuu esityksessä yhtenäinen olio, jossa kukaan ei pyri loistamaan tähtenä, vaan kaikki kuuntelevat ja tukevat toisiaan hienovireisesti.

Multaa pöydällä

Lavastus on niukkuudessaan ja koruttomuudessaan tehokas. Keskinäyttämöllä on pöytä, jolla on multaa. Siihen haudataan ja sitä viskotaan vihamielisesti uhmakkaan Antigonen päälle. Lapio on paitsi hautaamisen käytännöllinen väline, myös ase, vihan välikappale.

Musiikit, äänimaisemat ja taitavasti käytetty latautunut hiljaisuus rytmittävät intensiivistä kokonaisuutta. Vaikka kyse on vasta toisen vuosikurssin opiskelijoiden työstä, siinä on kosolti ammatillista taituruutta, taiteellista omaperäisyyttä ja koskettavaa kauneutta.

Pieni Naruteatteri oli keskiviikkoiltana tupaten täynnä esityksen väkeviin tunnelmiin imeytynyttä yleisöä. Päättäjät, jotka taloudellisen ajattelun sokaisemassa lyhytnäköisyydessään ja häpeämättömässä moukkamaisuudessaan ovat eliminoimassa tällaista kansainvälisesti suuntautunutta, Suomen mittakaavassa ainutlaatuista ja Turun kulttuurielämän profiilia merkittävästi nostavaa koulutusta, saisivat hävetä.

ANNINA KARHU

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.