Kuninkaaksi kuninkaan paikalle

TS/Risto Metsälä<br />Salamurhaajat vaanivat vallanhimoista Richardia.
TS/Risto Metsälä
Salamurhaajat vaanivat vallanhimoista Richardia.

Richard-herttua ei ollut perhekeskeinen mies. Verisellä matkallaan Englannin kuninkaaksi hän tapatti melkein koko sukunsa ja jokusen ystävänsäkin. Viikatemiehen vietäväksi joutuivat muun muassa Richardin veli, vaimo ja kaksi pientä veljenpoikaa.

Nukketeatteri Taiga-Matto on ennakkoluulottomasti valinnut esitettäväkseen William Shakespearen massiivisen kuningasnäytelmän Richard III . Näytelmä on yksi Shakespearen pisimmistä, mutta Karim Tsarkovin ohjaama esitys kestää vain reilut puoli tuntia.

Richard-nuken lisäksi näyttämölle ovat päässeet vain tuleva vaimo Anna, kuningas Edward, hovimarsalkka Hastings sekä kaksi salamurhaajaa, joita esittävät sopivasti nahkahanska ja -rukkanen.

Taiga-Maton versio keskistyy kuvailemaan Richardin vallanhimoa ja sen seurauksia, kuolemaa ja syyllisyydentuntoa. Hieman tyngäksi jäävä esitys ei kuitenkaan pureudu järin syvälle päähenkilönsä psyykkeeseen, mikä on sääli, sillä Richard on yksi näytelmähistorian viehättävimmistä ja samalla kammottavimmista roistoista.

Kaikkien kuolemantapausten niputtaminen yhteen kasaan on kyllä huvittavaa, mutta juuri syyllisyyden hidas kasautuminen pohjustaisi Richardin murtumista ja perustelisi paremmin lopun piinaavaa enneunta.

Taiga-Maton Richard-nukke on raajarikkoinen ja rujo mies, joka näkee itsensä viallisena tuotteena. Juuri omaan ulkonäköön kohdistuva kasvava katkeruus ruokkii hänen pohjatonta vallanhimoaan. Nukettaja Sari Tirkkosen äänellä puhuva Richard on rääkyessään ja rietastelleessaan ruma myös suustaan.

Ratkaisu poistaa Richardista melkeinpä kaikki hienovaraisuus ei mielestäni toimi, sillä Richardin rujon kuoren alla on partakoneenterävä mieli ja kaunopuheinen kieli, joiden avulla pyrkyri pystyy viettelemään jopa tappamansa miehen lesken.

Nukketeatteriesityksen ulkoiset puitteet ovat toimivat. Lavastuksena on pelkkä kuninkaallinen kultainen tuoli, jonka ympärillä nukettajat liikuttavat hahmojaan niiden luonteiden mukaisesti. Tirkkonen saa Richardiin juuri sopivaa liikkumisen raskautta ja Tsarkov pistää hovimarsalkan hilpeään diskotanssiin.

TONI LEHTINEN

• William Shakespeare: Richard III . Nukketeatteri Taiga-Matto, ohjaus ja lavastus Karim Tsarkov, nuketus ja roolien äänet Sari Tirkkonen, nukkejen puvut Virpi Bastman. Ensi-ilta 22.9.