Kaarinan nuorisoteatteri: Veljeni, vereni

Kaarinan nuorisoteatteri täräyttää jälleen. Vimmainen ja kiitetty Outsiders saa jatkoa S.E.Hintonin toisen kirjan, Me olimme kuin veljet, dramatisoinnilla, josta vastaa jälleen ohjaaja Minna-Stiina Saaristo. Esitys on saanut otsikokseen Veljeni, vereni.

Miljöö on sama rähjäinen varasto Piispanristintiellä ja sinne on lavastettu Outsidersin tyyliä jatkaen moneksi muuttuvia, tarinaa palvelevia tiloja. Tekijät näyttämöllä ovat osin uusia, osin jo Outsidersista tuttuja ja tähänkin projektiin on heittäydytty tinkimättömästi ja antaumuksella, sydämellä ja huumorilla.

Motiivit
hakusessa

Aksu ja Make ovat olleet ystäviä jo riiviöikäisistä ja myöhemmin he ovat saman äidin poikia, veriveljiä. Make on liitelijä, suupaltti selviytyjä, joka ei näe lähiötään kauemmaksi. Aksun ajatukset sen sijaan kasvavat pikku hiljaa uusiin ulottuvuuksiin.

Outsidersissa oli selkeä kaari, jossa tarinan kertoja kasvaa kipeän kliimaksin kautta uuteen vaiheeseen. Myös tässä toisessa Hintonin teoksessa on selkeä kertoja, jonka kehityksestä on kyse.

Dramatisoinnissa sen sijaan keskushenkilö Aksun kasvuprosessi jää hieman ilmaan ikään kuin näyttämötoteutus ei antaisi sille tarpeeksi tilaa. Lopun vaiheet herättävät nimittäin kysymyksiä Aksun ratkaisun motiiveista. Johtuuko se siitä, että tragedian kohteena on hänen tyttöystävänsä veli vai johtuuko se Aksun huumevastaisuudesta vai epämääräisestä itsesäälistä ja syyllisyydestä? Kyse ei nimittäin tunnu olevan Aksun halusta vihdoin ottaa vastuuta ja saattaa oma ja veljensä elämä uusille raiteille.

Tuhtia
teatteria

Joka tapauksessa Minna-Stiina Saaristo on jälleen urakoinut hienon työn ja näyttämöllä nähdään täyteläisiä, vahvoja roolitöitä pienimmästä osasuorituksesta suurimpaan. Karoliina Niskanen panee itsensä täysillä likoon Ankkuna. Kalle Niskanen on herkkupala pienien keinojen Pinkkinä. Azim Saifulin on uskottava Nikolai ja Toni Tähti säteilee karismaa
Jaskana.

Niilo Väisälä tekee rankkaa paikkaa tarinaan monella tapaa vaikuttavana Mässynä. Kun ensi-illan kiire ja jännitys hellittävät, Väisälän vahva ja herkkä työ saa vielä lisää voimaa ja syvyyttä.

Kaarinan nuorisoteatterilaisten tinkimättömästä asenteesta tekemiseen kertoo harrastajateatterilaisille harvinainen maltti antaa myös hiljaisuuden puhua. Vaikka tämäkin esitys on verbaliikaltaan omanlaisensa taidonnäyte, kohtauksissa uskalletaan antaa tilaa myös hiljaiselle, herkälle hämmennykselle.

Veljeni, vereni on elämänmakuinen teatterikokemus. Tekijät ovat antaneet sille ikäsuosituksen K-13, jota on hyvä noudattaa. Kannattaa myös pukeutua lämpimästi viilenevään iltaan.
LAURA NORRMAN
S.E. Hinton - M-S. Saaristo: Veljeni, vereni. Kaarinan nuorisoteatteri, ohjaus Minna-Stiina Saaristo, valot Lauri Siren, musiikki Jarno Saaristo. Ensi-ilta 11.9.