Laulujen mies koskettaa yhä sydäntä

TS/Ts arkisto<br />Tapio Rautavaara on yhä ajankohtainen. Reppu ja reissumies sekä 345 muuta levytystä on koottu kattavaan kansioon, jota täydentää juhlakirja.
TS/Ts arkisto
Tapio Rautavaara on yhä ajankohtainen. Reppu ja reissumies sekä 345 muuta levytystä on koottu kattavaan kansioon, jota täydentää juhlakirja.

• Tapio Rautavaara: Kulkurin taival. Kaikki levytykset 1946-1979. Warner 2008. 14 cd-levyä. • Eri esittäjiä: Sunnuntaina sataa aina. Megamania 2008. 1 cd.

Tapio Rautavaara (1915-1979) on poikkeuksellinen hahmo suomalaisessa populaarikulttuurissa. Musiikin ja elokuvien lisäksi Rautavaara menestyi urheilussa: Lontoon olympialaisten keihäskulta vuonna 1948 ja jousiammunnan maailmanmestaruus vuosikymmen myöhemmin ovat alalla edelleen ohittamattomia saavutuksia.

Mestarin vaiheet on koottu mittavaan kansioon. Kulkurin taival sisältää Rautavaaran kaikki 346 levytystä 14 cd:llä, mukana tuleva kirja puolestaan Tapsan omien muistelmien ohella perheenjäsenten, kollegojen ja asiantuntijoiden kommentteja. Paketista on tehty myös kahden cd:n versio.

Rautavaaraa kunnioittavat jälkipolvetkin. Sininen uni on soinut HIM:n konserteissa alkumusiikkina ja laulajan bravuureja ovat tulkinneet kaikki Katri Helenasta Eino Gröniin ja Sir Elwoodin hiljaisista väreistä Ismo Alankoon .

Elokuussa lanseeratussa Mestaria kunnioittaen -cd:ssä näkemyksiään esittivät nykyartistit kuten Vuokko Hovatta ja Timo Rautiainen . Nyt on vuorossa alun perin 1990 ilmestyneen Sunnuntaina sataa aina -levyn uudelleenjulkaisu. Siinä Rautavaaraa kumartavat muun muassa Sielun veljet ja Tuomari Nurmio.

Monitaitoinen mies

Nykynäkökulmasta Rautavaara on aito kansallissankari. Köyhiin oloihin syntynyt, lapsena riisitaudin sairastanut poika varttui työtä tehden ja urheillen. Tulokset olivat elmomaisia, toihan Työväen Urheiluliiton kasvatti Suomeen kultaa ja kunniaa kaikkein kovimmalla kilpailutasolla.

Sotavuosina Rautavaara palveli niin etulinjassa kuin viihdytystehtävissä ja käynnisti näyttelijänuransa Hannu Lemisen elokuvassa Vain sinulle (1945). Valkokankaalla raamikas näyttelijä sai karskin sankarin ja "ensilikistäjän" rooleja useimmissa 24:stä elokuvastaan.

Rauhan tultua olivat vuorossa kupletti- ja iltamakiertueet Reino Helismaan ja Esa Pakarisen kanssa. Keikkoja riitti Atlantin takanakin: Rautavaara teki kolme Pohjois-Amerikan turneeta suomalaissiirtolaisten iloksi.

Suosion karttuessa huimaa vauhtia Rautavaara tuntui ehtivän kaikkialle ja sai vielä perustetuksi perheenkin. Houkutusten keskellä tähti joutui sinnitelemään tosissaan pitääkseen päänsä. Itsekuri säilyi pitkään senkin jälkeen, kun 1960-luvun kulttuurimurros syrjäytti hittilistoilta Tapsan ikäpolven viihdyttäjät.

Suomalaisuuden tulkki

Rautavaaran ensilevytys Lokki (1946) taltioitiin salanimellä T. Rantanen. Toden teolla ura urkeni kuitenkin vasta muutama vuosi myöhemmin, kun nykyäänkin mykistävä Päivänsäde ja menninkäinen ilmestyi.

Keskeiset bravuurinsa Rautavaara levytti Helismaa -tulkintaa seuranneen reilun vuosikymmenen kuluessa - tosin ikivihreitä syntyi vielä 1970-luvullakin. Joutsenlauluksi jäi En päivääkään vaihtaisi pois , jonka Tapsa teki kuolinvuonnaan 1979. Tulkinta peilaa elettyä elämää ja rinnastuu testamenttina Frank SinatranMy Wayhin .

Rautavaara puki suomalaisen mielenmaiseman lauluihin, joissa tarkasteltiin elämän iloja ja suruja yhtäläisella myötätunnolla. Teksti oli oleellinen: Juokse sinä humma , Tuopin jäljet , Reppu ja reissumies sekä lukuisat muut kulmakiviteokset pohtivat viisaasti inhimillisiä arvoja ja koskettavat kuulijaa aikaan katsomatta.

Vaikka Rautavaara tutustui taipaleellaan esimerkiksi kantriin, vaikutteet sulautuivat omaksuttuun laulelmatyyliin. Siten Bob NolaninKylmää vettä ja Johnny CashinYölinjalla sointuvat luontevasti Pohjolaan.

Ominaista on myös tumma tunnerekisteri. Vaikka synkänkin pilven takaa pilkottaa usein päivänpaiste, leimallisimmissa lauluissa korostuu kohtalonomainen murheellisuus: Kulkurin iltatähti lähes hukkuu lohduttomuuteen ja Peltoniemen Hintriikan surumarssi on lajissaan ehkä kaikkien aikojen raskain suomalaislevytys. Elämäntyö taustoitetaan kiinnostavasti kirjassa. Muistelijoiden mietteet, levytystiedot sekä perhealbumeista ja muista kokoelmista kaivettu kuvitus täydentävät loisteliasta pakettia.

Sunnuntaina sataa aina -tribuutti osoittaa, että Rautavaara on puhutellut rockväkeäkin jo kauan. Vaikka alkuteokset määrittävät tulkintoja hyvin pitkälle, esimerkiksi Dave LindholminKulkuriveljeni Jan ja Ilkka AlangonSunnuntaina sataa aina tavoittavat oleellisen vakuuttavalla intensiteetillään.

MATTI KOMULAINEN

Tapio Rautavaaran Kulkurin taival. Kaikki levytykset 1946-1979 julkaistaan 1.10.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.