Hienosyistä
teatterimusiikkia

Lys min lampa - Erna Tauron musiikkia, Åbo svenska teaterin Tiljan-näyttämöllä 25.3. Daniela Fogelholm ja Minna Nyberg, laulu; Laura Hänninen, laulu, kitara ja haitari; Olli-Pekka Kankimäki, kontrabasso; Mikael Seire, lyömäsoittimet; Jusu Heinonen, saksofoni.

Daniela Fogelholm, Laura Hänninen ja Minna Nyberg - nämä ihastuttavat naiset ovat koonneet Erna Tauron musiikista yhtä ihastuttavan konserttikokonaisuuden, joka kuultiin Åbo svenska teaterin Tiljan-näyttämöllä sunnuntaina.

Tauron sävelkielelle ovat ominaista lyyrinen herkkyys sekä intiimiä tunnelmaa heijastelevat melodian ja harmonian käännökset. Esimerkiksi sopii loistavasti konsertin avauskappale, Bengt Ahlforsin ja Frej Lindqvistin tekstiin kirjoitettu Idyllvisan . Se leikittelee hivelevästi duurin ja mollin rajalla tekstin tunnelmanvaihdosten mukaan. Kokonaisuus jakautuu kolmijakoiseen, duuriin kirjoitettuun säkeistöön ja tasajakoiseen kertosäkeeseen mollissa.

Tove Janssonin teksteihin kirjoitetut laulut muodostivat konsertissa oman idyllisen pienoismaailmansa. Tootickis vårsångissa kuultiin kaunista ja puhdasta stemmalaulua, Sorgesång om den döda ekorren puolestaan maalasi kokonaisen sävelmaiseman yhtyeen sointiväriarsenaalin maukkaalla käytöllä.

Tyylikkäät laulusovitukset olivat illan laulajien omaa käsialaa, ja soitinpuoleen olivat kaikki muusikot kantaneet kortensa kekoon. Keinovaroja käytetään huolitellusti ja vähäeleisesti siinä uskossa, että vähemmän on enemmän.

Fogelholmin, Hännisen ja Nybergin äänet täydentävät viehkolla tavalla toisiaan. Nybergin laulu pohjaa klassiseen laulutapaan, jota hän väläytti etenkin Kärlekens rosor -valssissa. Hänen tosin olisi pitänyt ehdottomasti laulaa se ilman mikrofonia. Ensamvisassa hän esitteli taitonsa myös rankemman estetiikan palveluksessa.

Fogelholmin ääni on hiukan rosoisempi, minkä ansiosta se taipuu toisenlaiseen karakteristiikkaan muttei silti jää ilmaisuvoimassa jälkeen. Taitava moni-instumentalisti Laura Hänninen täydensi ensemblen osuvilla soolonpätkillään ja stemmalaulullaan.

Tauro-tuokio on siis nautittava, eletyn tuntuisesti tulkittu ja harvinaisen maneerittomasti esiin tuotu kattaus hienosyistä teatterimusiikkia. Mikä parasta, se on saatavissa myös levyllä.

MATTI LEHTONEN