Mustavalkoisen tyylikkäästi yöstä

Kirjat

Laura Ertimo

ja Satu Kontinen: Yö. Kirja unesta ja pimeän
salaisuuksista.

Myllylahti. 122 s.

Kun miettii, miten valtavan laajan aiheen Laura Ertimo ja Satu Kontinen ovat valinneet lapsille suunnatussa tietoteoksessaan Yö, kirja unesta ja pimeän salaisuuksista, ei voi muuta kuin ihastella kaksikon ratkaisuja.

Teos on tyylikäs, linjansa säilyttävä ja ajatuksella jäsennelty. Kuvitukseenkaan ei ole lipsahtanut mitään puolivälin harmaan sävyjä, vaan kaikki on voimakkaan mustavalkoista. Tekstin tasolla edetään taitavasti tiukoista ja harkiten valituista faktoista unien näkemisen ja mytologian puolelle. Kun on aika päästää realiteeteista irti, se myös tehdään.

Ensimmäisessä osassa huomataan, että jo yön määrittely on vaikeaa ja lapsentajuisesti miltei mahdotonta. Lopputulos on kuitenkin hieno, sillä maantieteilijä Ertimo ei ole halunnut myöskään aliarvioida pieniä lukijoitaan. Avaruuteen siirryttäessä Kuu ja lähiplaneetta Venus saavat omat lukunsa, mutta erityisen hienosti valikoiden sekä tarua ja totta yhdistellen puhutaan tähdistä.

Sen jälkeen perehdytään eläin- ja kasvimaailman öisiin ihmeellisyyksiin. Mielenkiintoisia yksityiskohtia piisaa, ja yksi niistä löytyy omasta päästä, sillä Ertimo selittää silmän toimintaa sauva- ja tappisoluineen.

Nukkumiselle ja unille omistettu loppupuoli käsittelee rauhallisesti unen merkitystä kaikille elollisille. Viimeisellä aukeamalla päästään hauskasti raapaisemaan kielitiedettäkin toivottamalla ”hyvää yötä” kymmenillä eri kielillä.

Ertimo ja Kontinen ovat siis saaneet tiukan otteen yöstä. Ainakin minä uskon, että teos tekee tehtävänsä: tämän jälkeen yötä ei tarvitse pelätä, vaan se on tarpeellinen ja kiinnostava jakso elämässä.

Ja hienointa on, ettei tieteellinen katsontakanta yhtään vähättele yön salaisuuksia – päinvastoin.

Mari Viertola