Kirja-arvostelut

Rakkaus kohottaa korkeuksiin

KIRJAT

bell hooks:
Rakkaus
muuttaa kaiken.

Suom. Elina

Halttunen-Riikonen.

Niin & näin. 179 s.

Harvempi tietää, kuka on amerikkalainen Gloria Jean Watkins. Kirjailijanimimerkki bell hooks tunnetaan jo paremmin. Ellei muuten niin pienistä alkukirjaimista.

Musta nainen on tunnettu yhteiskunta-aktivisti, feministi ja kirjailija, joka esseissään käsittelee rotua ja kulttuuria, yhteiskuntaluokkaa, naisten asemaa ja kapitalismia.

Suomennettu teos Rakkaus muuttaa kaiken on rohkea. Se nimittän on tarinaa rakkaudesta.

Kirjailija ei ole muuttunut sentimentaaliseksi hölmöksi, vain vähän pehmeämmäksi. Hän esittää normatiivisilta kuulostavia käsityksiä rakkauden eri lajeista ja ilmenemismuodoista. Hänelle rakkaus on rehellisyyttä ja sitoutumista. Se voi olla yksinkertaista ahneutta, mutta sen pitäisi perustua arvoihin, kunnioitukseen ja yhteisöllisyyteen. Se on jotain, joka meitä linkittää muihin. Se on myös jotain, joka jossain vaiheessa menetetään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sellaista on elämä. Sekin loppuu.

Esseisti on tietoisesti tarttunut aiheeseen, joka on heppoisten psykologien, itsehoito-oppaita kirjoittavien silmänkääntäjien ja sentimentaalisia unelmia tarjoavien naistenlehtitoimittajien alaa.Rakkaus muuttaa kaiken ei ole miesten ja naisten planetaarisista vertauskuvista elävä opas. Se on kirjan mittainen essee asiasta, joka elää arvoituksesta. Sitä ei voi loppuun saakka selittää.

Rakkaudesta olisi hyvä puhua puhtaan tunteen sijasta toimintana. Se tuo mukanaan vuorovaikutuksen vastuun ja velvollisuudet. Rakkaus opitaan perheissä jos opitaan. Rakkaus vanhempiin on oikeastaan sukua Jumalaan kohdistuvalle rakkaudelle. Se on rakkautta, joka suuntautuu ylöspäin. Se on avuttoman sitoutuvaa rakkautta.

Parisuhteessa rakkaus saa usein valtakamppailun muodon. Sen pitäisi olla sekä alistumista että kunnioitusta. Se tekee haavoittuvaksi, jota on helppo käyttää hyväksi.

Lopulta kyse on tästä: ”Eläminen kosketuksessa jumalalliseen rakkauteen mahdollistaa rakkauden valon näkemisen kaikissa elollisissa olennoissa.”

Sanotaan, ettei etiikka kaipaa uskontoa vaan filosofia riittää. Sanotaan, ettei elämän arvostaminen edellytä mystiikkaa. Niin, ei varmaan, ylentävät tulkinnat voivat auttaa. Ihmisen itsensä yläpuolelle nostava kokemus voi olla tieteellisesti huuhaata, mutta kun rakkaus kohottaa ylös, se voi lisätä myös ymmärrystä ja sitoutumista.

bell hooks on kirjoituksissaan pitänyt feminismiä pragmaattisena voimana. Rakkautta hän käsittelee kahden huonoksi osoittautuneen miessuhteen jälkeen. Hän on kirjoittanut kirjan, jonka hän olisi miehilleen antanut opiksi – jos sellainen olisi kirjoitettu. No nyt on, eikä se ole vihainen kirja.

Ennen muuta bell hooks haluaa uudestaan ylevöittää rakkauden, josta kulttuuri on tehnyt pelkän pinnallisen nautinnon ja valtakamppailun tunne-elementin. Joku rakastaa televisio-ohjelmaa, toinen jäätelöä ja kolmas lemmikkiään. Rakkaus kaipaa ylentämistä. Se ansaitsee uuden mahdollisuuden.

Kari Salminen