Turun varakkain suurporvari

Kotimaiselle historialliselle romaanille kuuluu
hyvää. Jännittävimpiin uutuuksiin lukeutuu
Kristiina Vuoren Turku-aiheinen teos Kaarnatuuli.

KIRJAT

Kristiina Vuori: Kaarnatuuli.

Tammi. 516 s.

Vuosi 1563 mullistaa kaiken.

Turkulaisen kauppahuoneen omistaja Henrik Innamaa on kuulunut Juhana-herttuan tukijoihin. Eerik XIV:n joukkojen hyökätessä Turkuun Henrik Innamaa joutuu mestauspölkylle. Valtaosa kauppahuoneen omaisuudesta ryöstetään.

Nuori leski Valpuri Erkintytär Innamaa aloittaa kaiken lähes nollapisteestä, mutta tarmokkuutta, itsetietoisuutta, ideoita ja vauhtia häneltä ei pidä puuttuman. Siinä piilee hänen orastavan uransa pysyvä salaisuus.

Tie Turun varakkaimmaksi suurporvariksi alkaa aurautua monenlaisista vaikeuksista huolimatta. Toisaalta Valpuri Innamaa henkii rankkojen elämänkokemusten takomaa väistämätöntä synkeyttä, mutta toisaalta hänessä piilee samanlaista veikeyttä kuin Jan-Erik Anderssonin mainiossa Valpuri-aiheisessa taideteoksessa Teatterisillan itäisessä päässä.

Kristiina Vuoren minämuotoon rakennettu romaani Kaarnatuuli luo historiallisen romaanin parhaiden perinteiden mukaisesti rikkaan kuvan aikakauden tavoista, hallinnosta ja yhteiskunnallisista asetelmista.Sanastoa Vuori ryydittää tuon tuostakin kielenparren erikoisuuksilla. Osan oudoista ilmauksista arvaa asiayhteydestä, mutta huomattavaa osaa ryhtyy mielikseen selvittämään erilaisista sanakirjoista; tämäkin täydentää lukukokemusta. Omakin sanasto löytyy romaanin lopusta.Kaarnatuuli kuljettaa kaiken aikaa useita kerronnan tasoja limittäin ja lomittain. Valpurin henkilökohtaisen elämän ratkaisuja osuu esimerkiksi tilanteeseen, jossa Tukholmassa tapahtuu vallanvaihto ja Eerik XIV kuljetetaan vangittuna Aurajoen maisemaan.

Aivan oman juonteensa tuo mukaan moskovalaisten pajareiden vierailu Innamaan kauppahuoneessa. Venäläinen uhka alkaa vaikuttaa lähes kouraantuntuvana, kun tiedot Moskovan hyökkäyksestä Rääveliin kantautuvat Turkuun.

Neljästi avioituvan Valpurin intiimiä kuvaa sommitellessaan Vuori viljelee luontevaa ja runsasta eroottisuutta, mikä on tuttua hänen neljästä aikaisemmastakin romaanistaan. Historiallisessa romaanissa lihallisuus ei aina ole yhtä itsestäänselvää (jos Indrek Harglan verrattomat Tallinna-aiheiset Melchior-romaanit jätetään laskuista pois).

Valpuri Innamaasta ei piirry kiiltokuvaa, mutta ehdottoman oikeamielisenä hän säilyy, kun otetaan huomioon, miten kaltoin kohdelluksi hän joutui itsensä tuntemaan kaupallisen uransa alussa. Taitavasti kerronta päättyy jo parikymmentä ajastaikaa ennen Valpurin oletettua kuolinvuotta 1602.

Valpuri Innamaan ja Per Ingevaldinpojan varhainen matka Tukholmaan muistuttaa siitä asemasta, johon turkulaiset oli alistettu Valpurin elinaikana. Tosin noihin vuosikymmeniin mahtuu myös yllin kyllin muutoksia ja murroksia. Merenkulun maailma avautuu jo huomattavasti rikkaampana kuin lampuotien tiluksilta kerätyt saatavat tai saaristolaismarkkinoilla toteutuva kaupankäynti.

Tammen verkkosivuilta löytyy neliosainen blogi Valpurista, renessanssin tahtonaisesta. Siellä annettuja tietoja ja arvioita on kiinnostavaa vertailla laaja-alaisen kaunokirjallisen teoksen luomaan Valpuri-kuvaan.

Jouko Grönholm

Kristiina Vuoren Kaarnatuulen juhlistamistilaisuus Turun pääkirjaston Kirjallisuus ja taiteet -osaston Rotundassa tiistaina 26.4. klo 15. Tilaisuudessa kuullaan renessanssikauden luuttumusiikkia, tutustutaan aikakauden vaatetukseen ja sukelletaan Turun valtaporvari Valpuri Innamaan tarinaan kirjailijahaastattelussa.

Viidennessä historiallisessa romaanissaan järvenpääläinen Kristiina Vuori luo kuvaa turkulaisesta Valpuri Innamaasta.
Viidennessä historiallisessa romaanissaan järvenpääläinen Kristiina Vuori luo kuvaa turkulaisesta Valpuri Innamaasta.

3 poimintaa

Kauppahuoneen rakentaja

1 Nuori leski Valpuri Erkintytär Innamaa aloittaa kaiken lähes nollapisteestä.

2 Kaarnatuuli kuljettaa alusta loppuun useita kerronnan tasoja limittäin ja lomittain.

3 Sanastoa Kristiina Vuori ryydittää tuon tuostakin kielenparren erikoisuuksilla.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.