TS Kirja

Vähitellen vangitseva esikoisromaani


Stinke A.

Itäniemi:

Saturnuksen
viettelys.

Like.

286 sivua.

tinke Itäniemen debyyttiromaani on vaikea pala purtavaksi. Teos luo alkuasetelmassaan vaikutelman kirjoittajakoulun proosakurssin lopputyöstä.

Alun suoraviivaisesta kerrontatyylistä ja henkilöhahmojen leimallisen nuoresta kokemuspiiristä huolimatta, debyytti kasvaa romaaniksi, jolla voi olla annettavaa eri-ikäisille lukijoille.

Saturnuksen viettelys lunastaa paikkansa paitsi Itäniemen sujuvan tarinankuljetuksen myös henkilöiden uskottavan ja samaistuttavankin sisäisen problematiikan myötä.Tarina etenee suurelta osin päähenkilön tajunnanvirran tasolla. Itsenäistymisvuosiaan läpikäyvä Sanna heittäytyy kokeeseen sivuraiteelle ajautuneen lääketieteen opiskelijan Ilarin kanssa.

Nyky-yhteiskunnan vaatimuksissa henkisesti ja fyysisesti oirehtiva nuori nainen etsii ratkaisua ja merkitystä lääkärinetiikkaa venyttävästä hoitosuhteesta, johon kietoutuu seksuaalista vetovoimaa ja vallankäyttöä.

Itäniemi punoo moninaisista teemoistaan yhtenäisen romaanin. Esimerkiksi trippailu new age -filosofian kanssa, yleisempi eksistentiaalinen pohdiskelu ja yhteiskuntakritiikki sopivat osaksi romaanin kokonaishahmoa sulavasti. Myös tarinassa ilmeisellä tasolla ryöpsähtelevä eroottisuus palvelee syvempää tarkoitusta. Se edustaa romaanin henkilöille henkistä ja ruumiillista vapautumista opittujen arvojärjestelmien näkymättömästä korsetista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Taitavimmillaan Itäniemi on kasvattaessaan pienistä hetkistä kielellisesti notkeaa ja rytmisesti vahvaa tajunnanvirtaa. Esikoiskirjailija säätää kerrontansa intensiteettiä tapahtuman ja tunnetilan mukaan kuin kokeneempikin tekijä.

Esikoisromaanille tyypillisesti Saturnuksen viettelys on paikoin leimallisesti tekijänsä pyrkimys vastata koko olemassaolon arvoitukseen.

Itäniemi kuitenkin pyörii perikysymysten äärellä kiinnostavasti. Turkulaistunut maailmanmatkaaja on lahjakas tarinankuljettaja, jonka seuraavaa siirtoa odottaa mielenkiinnolla.

Jaakko Mikkola