Ei mikään Vares

KIRJAT

Reijo Mäki:
Slussen.

Otava. 269 s.

Reijo Mäen tuotannon ytimen muodostavat Vares-kirjat. Turkulainen salapoliisi on särmikäs hahmo: kovaksi keitetty naistenmies, jolle tuntematonta ei ole reipas viinankittaus. Vähemmän tunnettu Mäen luoma hahmo on kahdessa dekkarissa aiemmin esiintynyt rikosylikonstaapeli Sakari Roivas.

Kolmas ja kenties viimeinen Roivas-dekkari on nimetty tunnetun tukholmalaisen siltakompleksin mukaan. Slussen kertoo Ruotsissa tehdyistä sarjamurhista vuonna 1995. Romaanin ensimmäinen versio on Mäen saatesanojen mukaan tehty jo 1990-luvun puolivälissä. Nyt julkaistu versio on päivitetty viime syksynä.

Päivityksessä on ollut ongelmia. Esimerkiksi puhelimen prepaidin käyttö ei ole todennäköistä, mutta se ei ole kirjan sisällön kannalta kuin sivujuonne. Ongelma on monitahoisempi: kupletin juoni on kokonaisuudessaan epäuskottava, sarjamurhaajan motiivi alun murhiin jää selvittämättä ja loppuratkaisu ei vakuuta.

Mäen edellinen menestysromaani Tulivuori olisi ansainnut paremman seuraajan kuin mitä Slussen on. Kyllä tätäkin ostetaan, mutta myynti perustuu kirjailijan nimeen eikä esimerkiksi siihen, että Slussen olisi kelpo dekkari. Se nimittäin ei ole.

Ylikonstaapeli Roivas on nuhteetonta ulkokuorta kantava vanhanajan poliisimies. On hänellä tosin riippanaan viinavammaisuus, mutta Roivas ei lankea. Kun näin kuitenkin käy, enkelihahmo saapuu paikalle ja kaikki asettuu taas reilaan.

Mäki kuvaa poliisityötä seikkaperäisesti. Lukijalla on harvoin kompetenssia arvioida, miten hyvin kirjailija siitä osaa kertoa. Tasapaksuisilta palaverit vaikuttavat, joskin Mattias Myrsjön kommentit olisivat voineet hiottuina piristää teoksen harmautta. Nyt letkautukset jäävät korkeintaan puolitiehen.

Mielestäni Mäki on päästänyt käsistään keskentekoisen työn.

Erkki Kanerva