Arvio Nadja Sumasen teoksesta: Äidin poika

Nadja Sumanen: Rambo. Otava. 238 s.

Nadja Sumanen voitti käsikirjoituksellaan Otavan nuortenromaanikilpailun, eikä suotta. Rambo on monella tapaa merkittävä teos. Se muistuttaa vahvasti Anna-Leena Härkösen klassikkoa Häräntappoase (1984), mutta päivittää samalla realistisen nuortenkirjallisuuden komeasti 2010-luvulle. Kyllä sitä on odotettukin.

Normaalius on käsite, joka muotoutuu puhujansa mukaan. Ja jos pojan nimi on Rambo, ollaan siitä jo lähtökohtaisesti aika kaukana.

Sumanen kuvaa koskettavasti syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä, joille jokapäiväinen elämä on yhtä taistelua eikä tulevaisuus tuo toivoa tullessaan. Rambosta onkin kehittynyt 14-vuotiaana psykiatrian asiantuntija, joka on tottunut huolehtimaan äidistään, mutta painajaismainen mökkijuhannus rikkoo asetelman ja jättää pojan omilleen.

Annikin ja Erkin armoille jäänyt kaupunkilaispoika joutuu sopeutumaan paitsi maalaisoloihin, myös nirppanokkaiseen Liina-tyttöön, joka niin ikään saa luvan nauttia mökkeilystä ilman vanhempiaan.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja arvatakseen, että kuukausi luonnossa paljastaa ihmisistä uusia puolia. Rambo ja Liina edustavat nuorison ääripäitä, mutta ovat kumpikin tahollaan yhtä onnettomia. Perimmäinen kysymys tuntuukin olevan, miten löytää rauhan itsensä kanssa, ja sen Sumanen tuo hyvin esiin.

Vanhempienkaan roolia teini-ikäistyneiden lastensa elämässä ei vähätellä. Toisaalta Sumanen aukaisee ovia toiseenkin suuntaan ja näyttää, miten aikuisista on kasvanut juuri sellaisia kuin he ovat. Erityisesti Risto, Rambon isäpuoli ja Annikin ja Erkin poika, saa riipaisevia sävyjä.

Muutenkin kirjassa puhutaan kaikin puolin viisaita ja opetellaan hyvin lukemaan ihmistä. Kun on nimittäin tuntenut riittävästi häpeää, lakkaa häpeämästä ja ylipäätään tuntemasta mitään. Mutta parkkiintunutkin nahka pehmenee, jos sitä osaa oikein rasvata.

Mari Viertola

Nadja Sumasen nuortenkirja Rambo tavoittelee Finlandia Junior -palkintoa.
Nadja Sumasen nuortenkirja Rambo tavoittelee Finlandia Junior -palkintoa.