Naula päässä

Kirjat

Vladimir Sorokin:
Telluuria.

Suom. Anna

Taitto. Like. 349 s.

Berliinissä asuva venäläinen Vladimir Sorokin (s. 1955) on toisinajattelija. Ei mikään ihme, että hän ei asu Venäjällä, siksi valtavirrasta poikkeavia satiirisia ajatuksia hän esittää uusimmassa suomennetussa romaanissaan Telluuria. Sorokin jatkaa Nikolai Gogolin, Daniil Haarmsin ja Mihail Bulgakovin jalanjäljissä, kuten muistetaan jo edellisestä suomennoksesta Pyhän Venäjän palveluksessa.

Telluuria viittaa harvinaiseen puolimetalliin telluriumiin. Siitä valmistetaan (romaanissa!) nauloja, jotka toimivat kuin huume, kun naulat isketään käyttäjän päähän. Vibat ovat mahtavia, joten naulojen omistajat istuvat temppelien harjalla.

Sorokin käsittelee aihetta viidenkymmenen lyhyehkön kertomuksen kautta. Tieteiskirjallisuuden parhaiden perinteiden mukaan naulat jäävät viitekehyksensä arvoisiksi, ja tosiasiallisesti Sorokin kirjoittaa Venäjän rappiosta unohtamatta maan nykyistä tsaariakaan. Aikakausi on noin 2080-luku. Venäjä on jakautunut viiteentoista pienehköön valtioon, yhtenä niistä Moskovia.

Venäläinen kansanperinne niin hyvässä kuin pahassa on kirjassa näyttävästi läsnä. Suomentaja Anna Taitto on tehnyt erinomaista työtä löytäessään tyylipuhtaita ratkaisuja varsin oudoissakin tyypitelmissä. Suuret, eräänlaiset peikkojätit ja Pienet, lilliputtiporukka, kulkevat teoksessa rinnan ihmisten kanssa.

Tärkeämpää kuin tapahtumien kuvailu on Sorokinin kyky viljellä satiiria suuntaan jos toiseenkin. Poliittisesti ja kansallisesti hän kirjoittaa ambivalenttisesti, lähinnä kuitenkin soimaten ja kärjistäen. Inhimilliset heikkoudet ovat silti sallittuja, kunhan kyse ei ole valtaapitävistä.

Tulevaisuudesta käsin Sorokin nautiskelee voidessaan jo 2013 asettaa kyseenalaisiksi Venäjän toimet Ukrainassa. Miestä vihataan entisessä kotimaassaan.

Erkki Kanerva

Berliinissä asuvalla Vladimir Sorokinilla riittää vihamiehiä Venäjällä.
Berliinissä asuvalla Vladimir Sorokinilla riittää vihamiehiä Venäjällä.