Kirja-arvostelut

Suuria tunteita Saimaalla

Karoliina Timonen: Kesäinen illuusioni. WSOY. 168 s.

Kuka mahtaa olla eniten jäljittelijöitä saanut nykykirjailija Suomessa? Oma vastaukseni on Stephen King, jonka laaja tuotanto tunnetaan niin kirjoina kuin elokuvinakin kaikkialla maailmassa. King on luonut oman kaavansa kauhuun: niputetaan yhteen arkinen kriisi ja yliluonnolliset ilmiöt. Ja sitten alkaa tapahtua.

Karoliina Timosen toinen romaani Kesäinen illuusioni toteuttaa Kingin kaavaa täydellisesti. Teoksen keskushenkilö, nelikymppinen kirjailija Klarissa Laine on paennut avioerokriisiään Saimaalle. Kesä on kuuma, kirjoittaminen ei oikein suju ja naapurisaaressa Variskalliolla asustaa mystinen yliopistomies Olavi.

Timonen kirjoittaa kuin sudenkorento lentää: ilmavasti ja kevyesti, napaten lukijan mukaan ensisivulta alkaen. Tottakai Klarissa kiinnostuu Nina Simonea huvilallaan soittavasta Olavista eikä kulu montaa päivää kun pariskunta nauttii Bloody Maryista ja jazzista kahdestaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mystiikka sekoitetaan tarinaan hienovaraisesti. ”Lähestyin lähdettä, tuijotin haltijasalavaa. Pysähdyin; tuntui ettei puu halunnut minua tänne” kirjoittaa Timonen. Klassinen varoittajan rooli on kertomuksessa varattu Kaikalle, kummitusmaiselle akalle, joka vihjaa Klarissalle, että tämän tulisi unohtaa Olavi tai jotain pahaa tapahtuu.

Ja sitten tapahtuu. Variskalliolle saapuva Olavin poika Cédric kuorii Klarissasta esiin puumanaisen, ja kun paikalle vielä tupsahtaa sovitteleva ja turvallinen aviomies Mikael, on piru merrassa.

Itseään etsivä kirjailija on ajautunut kolmen miehen loukkuun!

Timonen kirjoittaa suuria tunteita kevyellä kädellä. Tässä piilee teoksen vetovoima. Kesäinen illuusioni on helposti sulavaa viihdettä, jossa kaikki ainesosat ovat kohdallaan. Sen hotkaisee yhtä innokkaasti kuin kesän ensimmäiset kotimaiset mansikat kermavaahdon ja skumpan kera.