Ajankuvaa Turun murteella

• Raimo Vahtera: Niksin pojat. Valla mahrottomi jutui Turust. Enostone 2009. 98 s.

Niksin pojat on Raimo Vahteran kirja 1960-luvun alun turkulaisnuorista. Heidän tukikohtansa on Niksin – hienommin sanottuna Phoenixin – baari Brahenkadulla. Vanha Niksi oli ollut hotelli Phoenixin talossa Yliopistonkadulla. Hotelli, jossa Turun yliopisto toimi runsaat kolme vuosikymmentä, purettiin 1950-luvun lopulla, ja pojat siirtyivät uuteen Niksiin. Joukko koostuu iältään kahdenkymmenen molemmin puolin olevista nuorukaisista. Kirjan tapahtumat keskittyvät pariin viikonloppuun.

Niksin pojat on eräällä tasollaan nostalginen matka Turkuun, joka on jo osittain kadonnut. Turkua tuntevat osaavat helposti paikantaa kadut ja paikat, joissa Vahteran nuoret liikkuvat.

Kirjan hienosta kuvituksesta selviää muun muassa, kuinka upeita elokuvateattereita Turussa on ollut. Postitalon vieressä sijainneen ja 1907 avatun elokuvateatteri Olympian purkaminen kirpaisee erityisesti; sen sisustus oli kerrassaan hieno. VPK:n talo eli Prankku, joka on tanssipaikkana Vahteran nuorille niin tärkeä, on sentään vielä pystyssä, mikä ei sekään liene ollut itsestäänselvyys.

Kirjan dialogi käydään Turun murteella, mikä on varsin herkullista. Vahtera on julkaisut juttuja tällä murteella aikaisemminkin, Turun Sanomissa ja erillisinä kirjasina. Ne ovat saaneet hyvän vastaanoton.

Turun murre on niin lähellä Rauman vastaavaa, että mieleen tulevat Nortamon jaaritukset eivätkä vain kielellisesti vaan myös elämänasenteen kannalta. Voinee puhua erityisestä länsisuomalaisesta mentaliteetista, vaikka Turku ja Rauma kuuluvatkin eri maakuntiin. Eräs keskeinen ero Nortamoon kuitenkin on. Raumalaiskirjailija on hermeettisen tyhjä kaikesta seksuaalisuudesta, Vahteran kirjassa sitä on yllin kyllin. Nuorten sanotaan keskustelevan myös kulttuurista, mutta dialogissa keskitytään lähes yksinomaan alapään juttuihin. Kirjan tytöt eivät koe olevansa minkäänlaisia seksiobjekteja. He ovat yhtä halukkaita seksi-ilotteluun kuin pojatkin.

Vahteran poikien keskeinen ongelma on ennenaikainen laukeaminen. Siinä on itsetunto koetuksella. Osa kirjan jutuista on melkoisen härskejä, mutta on joukossa hauskojakin kuten tämä Masa-nimisen pojan kommentti: ”Kaikke muuhun tottuki paitti jääpuikkon perssilmäs. Juurku sihe ruppe tottuma, se otta ja sula pois.”

Aikalaistodistajan sanaa on vaikea mennä epäilemään. Phoenix-Baarin nuorisojoukolla on epäilemättä yleistä edustavuutta. Kirjan varsinainen hauskuus lukijan kannalta on kuitenkin murre, joka ainakin minuun, raumalais-savolaiseen, menee täydestä.

JARI LYBECK

Raimo Vahtera Turun kirjamessujen Bella-lavalla sunnuntaina 4.10. klo 13.

Turun Sanomien eläkkeellä oleva päätoimittaja Raimo Vahtera on kirjoittanut aikalaiskertomuksen.
Turun Sanomien eläkkeellä oleva päätoimittaja Raimo Vahtera on kirjoittanut aikalaiskertomuksen.