Eläinten
vallankumous

•  Roman Schatz ja Pertti Jarla: Zoo – Eläimellinen tarina. WSOY 2009. 55 s.

Eläinhahmojen käyttäminen kuvaamaan ihmistä ja yhteiskuntaa on ikivanha keksintö. Perinteen jatkoksi liittyvät nyt lastenkirjarintamalla saksalaissyntyinen toimittaja ja kirjailija Roman Schatz ja Fingerpori-sarjakuvalla villinnyt Pertti Jarla.

Zoo – Eläimellinen tarina on yhteiskuntakriittinen eläinsatu tulosvastuupaineiden keskellä kamppailevista luontokappaleista. Uuden johdon myötä kaikkien eläintarhan eläinten on ansaittava ylläpitonsa tai joudutaan turvautumaan irtisanomisiin.

Eläinten maailmassa työsuhteen lopettaminen tarkoittaa nuorten myymistä lemmikeiksi tai sirkukseen, vanhojen päätymistä koe-eläimiksi tai lopettamista. Siinäpä purtavaa nykyisen työelämän paineissa puurtaville ihmisille.

Modernin bisnesajattelun yllättämät eläimet eivät oikein tiedä, miten reagoida kiristyviin vaatimuksiin. Nuori mandrilliuros Che haluaisi turvautua vallankumoukseen. Iäkäs kasvissyöjätiikeri Gandhi taas kannattaa passiivista vastarintaa.

Jotain on kuitenkin tehtävä. Eläinten pohdiskelu ja uuden johdon vaatimukset tuottavat monta sympaattista ja hauskaa kohtausta. Välillä näyttää pahalta, mutta onneksi kaikki päättyy hyvin, ja bisneshenkinen johtajakin saa sopivamman pestin vanhainkodin johdossa.

Mustaa
huumoria

Zoo hymähdyttää ja jopa naurattaa aikuista useaan kertaan. Yhteiskuntakritiikki, musta huumori ja politiikan historiasta tutut hahmot piristävät kummasti lukukokemusta. Zoo onkin kenties hieman kuin monet nykyajan tietokoneanimaatioista: tarkoitettu viihdyttämään koko perhettä.

Mieleen jää kuitenkin kaivertamaan kysymys, kohtaako kirja lopulta ketään. Vitsit voivat mennä lapsilta vähän yli hilseen, ja osa tapahtumista on niin hurjia, että itku siinä olisi natiaisena tullut. Jaksaako lastenkirjamuotoon tehty opus toisaalta viihdyttää aikuista ihan itsekseen?

Jarlan piirrosjälki pysyy tutuilla Fingerpori-linjoilla. Tyyli toimii erinomaisesti yhteiskuntakriittisessä lastenkirjassa.

Myös tekstin ja kuvituksen välinen vuoropuhelu on toteutettu onnistuneesti.

Katariina Norontaus

Eläinten mitta on täyttynyt Roman Schatzin ja Pertti Jarlan teoksessa Zoo.
Eläinten mitta on täyttynyt Roman Schatzin ja Pertti Jarlan teoksessa Zoo.