Suomi synkistelee

Juhani Suomi: Toisinajattelevan tasavaltaa. Tammi. 273 s.

Armoitettu kynäniekka, pitkän diplomaattiuran tehnyt tohtori Juhani Suomi on ryhtynyt päiväkirjalle. Kun toinen tyylitaituri, Matti Klinge kirjoittaa valoisia huomioita ajastamme, Suomella on käytössään vain mustaa.

Suomi kirjaa huomioitaan viime vuoden tammikuun alusta kesäkuun lopulle. Sanottavaa on! Suomi ei ole kovin tyytyväinen nykymenoon.

Satikutia saavat niin Suomen informaatioturbulenssiksi ristimä tietotulva, Eurosto-aatteen pönkitys, yt-hippaset, yltiövihertyminen kuin Nato-jäsenyyden puolesta kampanjointi, uusliberalistinen ahneus ja Talvivaara sekä varsinkin Helsingin Sanomat. Suomi näkee hyvinvointivaltion muutettavan luokkavaltioksi.

Suomi synkistelee perusteellisesti: lapsikiistat osoittavat hänestä, että ”Suomessa ei enää osata keskustella venäläisten kanssa”, ”Urpilainen oli kirkkain silmin valehdellut eläkeläisille”, ”Katainen valehteli kansalaisille kirkkain silmin”, ”Enemmän rähmälleen tuskin pääsee kuin tämä parivaljakko (Katainen ja Stubb) on nyt langennut lännen suuntaan.”

Osumatarkkuus ei ole aina kohdallaan. Hän kirjoittaa esimerkiksi nykyisen presidentin tavasta ilmaista itseään: ” Niinistön länsisuomalainen tapa ilmaista itseään kovin koukeroisesti, vähän Mauno Koiviston tyyliin.” Varsinaissuomalaisilla ei ole ollut vaikeuksia ymmärtää sen enempää Koivistoa kuin Niinistöä – nykyisessä pääkaupungissa vaikeuksia on voinut ilmetä, mutta ne ovat olleet vastaanottopäässä, ei lähetyspäässä.

Oikeassa Suomi on tietysti esimerkiksi siinä, että valtakunnalliset maanpuolustuskurssien tarkoituksena oli luoda armeijalle myötämielinen lobby. Tavoitteessa on onnistuttu erinomaisesti – ja edullisesti. Suomen EU-päätöksentekoarvio on kohdallaan sekin: ”Brysselistä tullaan, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mitä oikein tuli sovittua, ja vielä vähemmän sitä, mitä kaikki tulee maksamaan.”

Vahvasti isänmaan asialla Suomi on siinäkin kun hän toteaa, että Suomen Moskovan suurlähetystön avainpaikoillekin alkaa olla vaikeata löytää asiantuntevia tai edes kielitaitoisia diplomaatteja. Fantastiseksi luonnehdittua yliopistouudistusta Suomi arvostelee vankoin asiaperustein pitkin kirjaa. Samoin vakuuttavaa on Suomen Ulkopoliittiseen instituuttiin kohdistama asiallinen arvostelu.

Suomalaisesta eliitistä Suomi esittää happamia, jopa henkilöön käyviä luonenhdintoja: Alexander Stubb on valtakunnantwiittari, joka verrattuna muihin suomalaisiin ministereihin on Suomesta pohjanoteeraus: ”yhdenkään ammattitaito ei ole niin heppoinen kuin Aleksander Stubbin. Eikä hän näytä Merikasarmilla viettämiensä monien vuosien aikana – kaiketi lukuisten harrastustensa vuoksi – edes oppineen mitään.” ja ”miksi ministeri Stubb on yhä ulkopolitiikan suhteen pihalla kuin lumiukko”. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen oli ”aikanaan valtiovarainministerinä lähes fiasko”, komissaari Olli Rehn on ”Reichsleiter”. Max Jakobsonista Suomi kirjoittaa vivahteikkaasti.

Suomi osaa myös olla hauska, ei pelkästään pisteliäs. Näyte: ”Seuraavaksi tavoitteena on varmasti puristaa sote-selonteko twiittaukseksi. Ehkäpä vauhdikkaimmatkin ministerit jaksavat sitten paneutua siihen.”

Erotukseksi Suomen aiemmista kirjoista tässä kirjassa Suomi nostaa esiin talousnäkökohtia, välillä tosin pikkumaisella kamreeriasenteella, välillä oikeudenmukaisuusnäkökohtia korostaen.

Kirjan nimi on epäonnistunut. Kyse ei ole toisinajattelevan kirjasta, vaan ajattelevan. Suomi ei ole ajatuksineen lainkaan niin yksin kuin antaa ymmärtää.

MATTI WIBERG

Juhani Suomi sivaltelee suomalaisen nyky-yhteiskunnan ilmiöitä, näkijöitä ja tekijöitä.
Juhani Suomi sivaltelee suomalaisen nyky-yhteiskunnan ilmiöitä, näkijöitä ja tekijöitä.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.