Kirja-arvostelut

Elämää yhteiskunnan raunioilla

Siri Kolu: PI – Pelko ihmisessä. Otava 285 s. Laura Lähteenmäki: North End 2 – Kaiken peittävä tulva. WSOY. 303 s.

Siri Kolu ja Laura Lähteenmäki laittavat molemmat nuoret lukijansa miettimään arvoja ja sitä, mikä on oikeasti elämässä tärkeää.

Siri Kolun PI – Pelko ihmisessä ja Lähteenmäen North End 2 – Kaiken peittävä tulva ovat nuorille suunnattuja tulevaisuudenkuvia, joissa maailma ei näytä ollenkaan hyvältä. Kovasti Suomen näköisessä maassa ollaan, mutta nykyinen yhteiskuntajärjestelmä on romahtanut, paljolti ihmisten piittaamattomuuden ja muuttuneiden luonnonolosuhteiden takia.

Nuoret ovat vihaisia, ja syystä. Viha ja pelko tulevasta taas saavat ihmiset käyttäytymään merkillisesti, mikä näkyy molemmissa kirjoissa hyvin.

Romaani on lähtenyt liikkeelle muutaman vuoden takaisesta, 8.-luokkalaisille suunnatusta kirjoituskilpailusta, jossa arvosteltavana oli Kolun samanniminen novelli. Silloin elettiin sikainfluenssakohun jälkitunnelmissa ja puntaroitiin, miten käy, jos harmittoman oloiselle flunssalle ei löydykään parannusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt hypätään keskelle katastrofia. Parantumaton ja herkästi leviävä P-influenssa on rokotuksista huolimatta sairastuttanut maailman väestöä ja muuttanut kantajansa P-eläimeksi, vaistojen varassa toimivaksi pihmiseksi. Päähenkilö Pilvi on siirretty muiden tartunnan saaneiden kanssa maanalaiseen luolaan pois terveiden silmistä ja mielistä.

Kaikki eivät tosin ihmisarvojen polkemista hyväksy. Muun muassa Pilvin veli ja entinen poikaystävä Tuomas taistelevat järjestelmää vastaan. Mutta haluaako Pilvi kuulua edes kapinallisten joukkoon? Ihmisissä on paljon muutakin, mitä päällepäin näkyy.

Kolu kirjoittaa aggressiivista ja aukkoista tekstiä, jossa tunteet möyrivät pinnan alta iholle ja musiikki on vahvasti läsnä. Lohduttoman oloisen juonen mukana on silti vaikea pysyä, vaikka tuntee taustatarinan. Paljon lukevia se ei ehkä häiritse, mutta joidenkin voi olla vaikea antautua näin pidäkkeettömästi tekstivirran vietäväksi.

Lähteenmäenkin romaanissa tulevaisuus tuo tullessaan nälänhätää, köyhyyttä, kylmyyttä ja henkilökohtaisia suruja. Se kertoo ystävyksistä suurten ratkaisujen äärellä, ja jokaiseen osaan valikoituu eri päähenkilö, mikä on mainio ratkaisu.

Kaiken peittävä tulva on Lunan kirja. Etuoikeutettua elämää viettänyt suklaatehteilijan tytär huomaa äkkiä olevansa koulukiusattu ja poliittinen pelinappula, kun kurjistuneet olot kiristävät pohjoisen asukkaiden hermoja. Rakkauteenkin tulee ryppyjä.

Luna ei osaa kuin laulaa, mutta sitäkin kautta voi yrittää selviytyä eteenpäin.

North End –trilogian keskimmäinen osa etenee huomattavasti perinteisemmin ja näin ollen lukijaystävällisemmin kuin Kolun kehittämä dystopia - joku voisi tosin sanoa, että ennalta arvattavamminkin, mutta kyllä tästäkin yllätyksensä löytyy.