Haamuvauva löytää kodin

Terhi Ekebom: Kummituslapsi. Asema. 248 s.

Metsään kuolemaan jätettyjen lasten henget ovat rauhattomia ja ulvovat. Niiden asuinseudulla ei kukaan elossa oleva suostu asumaan, mutta eräänä päivänä metsän reunaan muuttaa nainen, joka ymmärtää henkiä ja haluaa auttaa niitä. Terhi Ekebomin viides sarjakuvateos, sarjakuvaromaani Kummituslapsi on tarina hylkäämisestä ja toivosta, sanattomasta surusta ja hauraasta ilosta.

Vähäeleiset, pysähtyneitä surumielisiä tilanteita kuvaavat piirrokset tuovat mieleen Edward Goreyn, mutta Ekebomin piirrosjälki on seesteisempää ja pehmeämpää. Tarina etenee kronologisesti sivun kokoisina kuvina. Toisinaan sivun alareunassa on lyhyt kertova teksti, mutta tekstin merkitys ei nouse mitenkään hallitsevaksi. Kuvat ovat kauniita ja rauhallisia, mutta eivät kuitenkaan liian siloiteltuja. Päähenkilönaisen pään ympärillä ajoittain väreilevät luonnosviivan näköiset viivat tuovat muutoin melko neutraaliin hahmoon kiinnostavaa sielukkuutta.

Yksinäinen nainen talossaan

Syvämerkitystasollaan Kummituslapsi kertoo naisen yksinäisyydestä. Unenomainen miljöön kuvaus johdattaa tulkitsemaan tarinan maailmaa mielen sisäisten tuntemusten maailmana. Talo, kenties mielen tai minuuden rakennetta symboloiva, sisältää monia ovia, käytäviä ja portaikkoja. Lopulta huoneeseensa pitkän matkan jälkeen perille löytävä nainen purkaa matkalaukkunsa sisällön kaappiin, viimeisenä pikkulapsen kengät. Näin naisen yksinäisyys liitetään lapsen puuttumiseen, mutta tarina ei tarkenna, onko nainen menettänyt hänellä olleen lapsen vai turhaan toivonut lasta.

Kirjan nimessä voi nähdä viittauksia moniaalle. Pienen lapsen kummitushahmo on muun muassa monessa kauhuelokuvassa käytetty tehokeino, pysähdyttävä ajatus liian varhain päättyneestä elämästä. Netissä lasta toivovien naisten keskustelupalstoilla sana ’haamuvauva’ voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nainen voi tuntea vauvan potkuja, vaikka ei olisi raskaanakaan, tai sitä, että raskaustestissä saattaa näkyä häilyvästi jotain, ”haamuviiva”, joka ei sitten olekaan mitään.

Muodon ja sisällön harmonia

Kotimaisen sarjakuvan alalla julkaistaan nykyisin häkellyttävän paljon taiteelliselta osaamiseltaan heiveröisiksi jääviä tekeleitä. Siksi on lukijalle erityinen ilo pidellä käsissään Kummituslapsen kaltaista laadukasta kirjaesinettä. Taiteellisesti korkeatasoinen sarjakuvaromaani, jota Ekebomin teos edustaa, tuntuu onneksi elävän maassamme lupaavaa nousukautta.

Lisäkiitoksen Kummituslapsi ansaitsee kaksikielisyydestä: englanninkielinen käännös kulkee pienellä mutta selkeällä tekstillä painettuna sivun alareunassa, suomenkielisen tekstin lukemista häiritsemättä. Näin sarjakuva on heti ensipainoksestaan lähtien kansainvälisenkin yleisön luettavissa.

VIRPI ALANEN

Terhi Ekebomin sarjakuvaromaani Kummituslapsi on tarina hylkäämisestä ja toivosta, sanattomasta surusta ja hauraasta ilosta.
Terhi Ekebomin sarjakuvaromaani Kummituslapsi on tarina hylkäämisestä ja toivosta, sanattomasta surusta ja hauraasta ilosta.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.