TS Kirja

Pankkirosvo runoilee

Harri Närhen ura alkoi 1980-luvulla runoilijana ja novellistina eri antologioissa.
Harri Närhen ura alkoi 1980-luvulla runoilijana ja novellistina eri antologioissa.

Harri Närhi: Viimeinen vuoro. WSOY 2013. 219 s.

Po8 - outo nimimerkki piinaa poliiseja Harri Närhen trillerissä Viimeinen vuoro. Pankkeja ryöstävä rikollinen jättää ryöstöpaikalle kehnoja riimirunoja. Roisto ristitään Runoilijaksi ja jahti voi alkaa. Apua poliisi pyytää rikollisten profilointiin erikoistuneelta psykologi Tiina Koposelta.

Lukija pääsee mukaan tapahtumiin sekä ryöstäjän että Koposen näkökulmasta. Kumpikin on varsin omalaatuinen persoona, ihan tavallisten tallaajien kanssa ei nyt olla tekemisissä.

Pankkeja ryöstävällä Runoilijalla on perhe, mutta hän elää kaksoiselämää. Närhi on rakentanut hänelle menneisyyden, josta ei puutu erikoisia käänteitä.

Ryöstöihin Runoilijan ajaa työttömyys. Vakaa elämä ja perheen kohtuullinen elintaso on vaarassa romahtaa. Lisäksi ryöstäjää jää kaivertamaan työn menetyksestä johtuva nöyryytys.

Kyse on siis eräänlaisesta yhteiskuntaa kohtaan suunnatusta kostosta.

Runoilija ei kerro potkuista kotona vaan lähtee töihin kuten aiemminkin, nyt vain toteuttamaan pankkiryöstöjä eri puolilla Suomea.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aluksi hän saa sympatiaa siltä osalta kansaa, jonka mielestä pankeilta joutaakin viedä rahaa.

Jopa media puhuu Robin Hoodista, koska ryöstäjä aina heittää osan saaliistaan paikalla olevien kerättäväksi.

Tilanne muuttuu, kun Runoilija ryöstön yhteydessä ampuu poliisin. Hänestä tulee henkipatto. Sen seurauksena panokset kovenevat puolin ja toisin.

Tiina Koponen osaa profiloida ryöstäjän, mutta kukaan ei huomaa profiloida Koposta, vaikka tarvetta olisi. Enempää ei tässä yhteydessä voi paljastaa, ettei pilaa lukuiloa.

Näppäristä juonenkäänteistä ei tarinassa ole pulaa. Kaikkia en osta, mutta se ei tässä tapauksessa kovin paljon haittaa. Närhi onnistuu lataamaan tarinaansa lukijaa hiillostavan tunnelman. Kokonaisuus pitää otteessaan ja yllätyksiä riittää viime metreille asti.