Kirja-arvostelut

Pahan valtakunta on täällä

Taavi Soininvaara: Toinen peto. Otava 2013. 384 s.

Ilmestyskirjassa puhutaan pedoista, joille kristilliset teologit ovat antaneet hyvinkin erilaisia symbolisia merkityksiä. Toista petoa on pidetty milloin maana, milloin itse lopunajan Antikristuksena. Äärimmäisen pahuuden edustajasta on kuitenkin kysymys, siitä ollaan yksimielisiä. Pahuudesta ja sen soluttautumisesta nykypäivän valtarakenteisiin on kysymys myös Taavi Soininvaaran uusimmassa jännitysromaanissa.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Arto Ratamo, Soininvaaran tuttu sankari, on palannut hommiin pitkältä sairauslomalta muutaman välivuoden ja -romaanin jälkeen. Fyysisesti mies on vielä vähän raihnainen pahan kolarin jäljiltä, eikä uusi pomokaan innostu tarjoamaan hänelle haasteellisia juttuja. Ratamo törmää kuitenkin puolivahingossa laittomia maahanmuuttajia Suomeen välittävään joukkioon, ja tästä alkaa purkautua kansainvälinen vyyhti, jonka lonkeroihin ovat sotkeutuneet niin CIA ja jotkin ydinasevaltiot kuin muutamat suomalaiset viranomaisetkin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomalainen
James Bond?

Romaanin kiinnostavin hahmo – ja oikeastaan päähenkilö – on kuitenkin John Jarvi, sukujuuriltaan suomalainen USA:n laivaston erikoisjoukkojen tarkka-ampuja, joka on menestyksellä palvellut monissa terrorismin vastaisen sodan operaatioissa. Hänellä on siis lupa tappaa, mutta romaanissa hän toteuttaa henkilökohtaista projektiaan: Jarvi haluaa kostaa murhaajille, joiden käskystä irakilaiset kapinalliset ovat teloittaneet hänen raskaana olleen vaimonsa.

Jarven tekemisiä Suomessa ja maailmalla seurataan teoksessa tiiviisti, ja Soininvaara piirtää hänestä tarkoituksella melko sympaattisen kuvan. Vaikka mies on tappanut ja kiduttanutkin satoja ihmisiä ja vaikka hänkin on surmannut kaukolaukauksella raskaana olevan naisen, lukijan on helppo samastua hänen tunteisiinsa ja kostonhimoonsa. Onhan Jarvi nähnyt videon vaimonsa teloituksesta…

Pahan
olemus

Viihderomaaneilta ei yleensä odoteta kummempia filosofisia kannanottoja, mutta minusta Toinen peto pakottaa kyllä lukijan pohtimaan pahuuden olemusta ja hyvän ja pahan vaikeaa rajanvetoa nykymaailmassa. John Jarvi pitää esikuvanaan Simo Häyhää, lukuisia vihollisia ”salamurhannutta” legendaarista talvisodan tarkka-ampujaa, jota Suomessa palvotaan suurena sankarina. Sodassa tappaminen on siis ihailtavaa, mutta entäpä terrorismin vastaisessa sodassa, jota USA liittolaisineen parhaillaan käy? Tai saako viattoman tappaa jos maailmanrauha sillä pelastuu?

Tuttuun tapaan Soininvaaran sujuva jännäri näyttää perustuvan huolelliseen taustatyöhön, joten teoksen kuvaamat salaiset operaatiot tuntuvat ainakin maallikosta uskottavilta. Aika kovia väitteitäkin Toinen peto heittää paitsi laittomien maahanmuuttajien kohtalosta ja viranomaisten korruptiosta myös USA:n salaisista vankiloista ja kidutuksista. Teokseen sisältyy jopa autenttisen näköinen yksityiskohtainen lista Suomen kautta kulkeneista vankilennoista, joita meillä parhaillaan oikeastikin tutkitaan. Luulisi kiinnostavan viranomaisia! Vai onko fiktio vain fiktiota?