Lazarillo on nykyromaanin esi-isä

Lazarillo de Tormes. Suomennos ja selitykset Arto Rintala. Faros. 125 s.

Nykyespanjassa lazarillo voi kuulemma tarkoittaa opasta ja myös sokean opaskoiraa. Nimitys juontaa aina vuoteen 1554 jolloin tuntemattoman espanjalaiskirjailijan pienoisromaani Lazarillo de Tormes ilmestyi. Nyt tuo romaanitaiteen uranuurtaja on julkaistu myös nykysuomeksi, Arto Rintalan sujuvana käännöksenä sekä hänen johdannollaan ja selityksillään varustettuna.

Taustoitusta tarvitaankin, sillä nykylukija tuskin muuten ymmärtää Lazarillon kirjallisuushistoriallista merkitystä. Teos on pitkän kirjeen muotoon puettu kertomus, jossa köyhyyteen syntynyt Lazarillo kuvaa ankeaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan erilaisten isäntien palveluksessa.

Päähenkilön vaelluksen myötä lukijalle välittyy eloisa kuva renessanssiajan värikkäästä Espanjasta, jossa köyhät huijasivat elääkseen, rikkaat rikastuakseen. Teoksen sävy on ilkamoivan kepeä mutta samalla purevan kriittinen erilaisia vallanpitäjiä kohtaan. Erityisesti kyytiä saavat papit, munkit ja kirkon anekauppiaat. Eipä ihme että katolinen kirkko laittoikin Lazarillon pikaisesti kiellettyjen kirjojen listalle – mikä tosin luultavasti vain lisäsi kirjan mainetta ja menekkiä.

Ensimmäinen nykyaikainen romaani?

Tavallisesti Cervantesin Don Quijote (1605,1615) mainitaan nykyaikaisen romaanin perusteoksena, mutta yhtä hyvin saman tittelin ansaitsisi Lazarillo. Viimeksi mainittua pidetään ensimmäisenä pikareski- eli veijariromaanina, ja saman lajityypin vaikutteita voi nähdä myös Don Quijotessa. Cervantes mainitseekin Lazarillon teoksessaan ja soveltaa pikareskin piirteitä Rintalan mukaan myös muissa kertomuksissaan.

Ilmestyessään Lazarillo poikkesi suuresti ajankohdan ylevistä ritariromaaneista, pyhimysten ja kirkonmiesten elämäkerroista ja opettavaisista moraliteeteista. Nyt päähenkilönä seikkaili alimman rahvaan edustaja, joka viljeli rehevää kansankieltä ja vielä kritisoi purevasti kirkkoa, viranomaisia ja muita ”ylempiään”.

Lisäksi hän oli selvästi tunteva ja kokeva yksilö erityisine luonteenpiirteineen, toisin kuin edeltävässä kirjallisuudessa jossa henkilöitä käsiteltiin yleensä ammattiaan tai asemaansa edustavina tyyppeinä.

Veijari
seikkailee yhä

Käytännössä Lazarillo näytti suuntaa yhteiskunnalliselle realismille kirjallisuudessa, mutta pikareskiromaanilla on lajityyppinäkin ollut uraauurtava vaikutus romaanin kehitykselle. Monet eri maiden varhaisista romaaniklassikoista ovat veijariperinteen jatkajia englantilaisen Henry Fieldingin Tom JonesistaMark Twainin Huckleberry Finniin ja Nikolai Gogolin Kuolleisiin sieluihin.

Suomessa Mika Waltarin Sinuhessakin on nähty veijariromaanin piirteitä, ja nykykirjailijoista esimerkiksi Daniel Katz ja etenkin Arto Paasilinna kulkevat Lazarillon jalanjäljissä. Eikä pidä unohtaa valkokankaan suomalaista arkkipicaroa, Uuno Turhapuroa...

Turkulaisen professori Hannu Salmen Faros-kustantamo tekee kerrassaan upeaa kulttuurityötä julkaistessaan suomeksi meillä vähän tunnettuja kirjallisuushistorian klassikoita, vaikka ne eivät juuri bestseller-listoille päädy. Onneksi Salmella on apunaan Arto Rintalan kaltainen suomentaja, joka kykenee kääntämään suoraan vanhasta espanjasta ja avaamaan selityksillään teokset nykylukijalle. Lazarillo on hieno jatko hänen Cervantes-käännöksilleen Opettavaisia kertomuksia (2007) ja Välinäytöksiä (2011).

VEIJO HIETALA

”Tavallisesti Cervantesin Don
Quijote (1605,1615) mainitaan
nykyaikaisen romaanin perusteoksena, mutta yhtä hyvin saman
tittelin ansaitsisi Lazarillo.”
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.