TS Kirja

Poliittinen manifesti viihteenä

• Dan Simmons: Flashback. Suom. Einari Aaltonen. Like 2012. 698 s.

Olisi helppoa määrittää amerikkalaisen Dan Simmonsin uutuuskirja Flashback muutamalla sanalla. Kirja kuvailee USA:n osavaltioiden rappiota ja liittovaltion tuhoa. Se kertoo erään murhan tarinan ja on siksi dekkari. Se ajoittuu noin vuoteen 2038 ja on siis scifiä, jota höystetään dystopialla. Teemanaan 9/11 se on valtapoliittinen. Huume nimeltä flashback näyttelee kirjassa suurta roolia.

Teosta ei kuitenkaan pidä määrittää noin, vaikka edellä oleva on totta sinänsä. Kuten scifi ja historialliset romaanit aina, aikasiirtymään perustuva viitekehys tarjoaa vain lähtökohdan nykyajalle.

Flashback on nimittäin seikkailun kaapuun piilotettu poliittinen manifesti. Se puhuttelee lukijaa juuri samoin äänenpainoin kuin tyyppi nimeltä Breivik. Tai eräs eronnut suomalainen nuorisopuheenjohtaja.

Jospa Simmons olisikin tarkoittanut kirjansa pelotteluesimerkiksi ja se olisi satiiria, sillä voisi olla herättävä vaikutus kauhutulevaisuudesta kertovana. Mutta Simmons tuntuu olevan tosissaan. Ensinnäkin päähenkilö, narkomaani ja ex-poliisi Nick Bottom on selkeästi sankari, eräänlainen vastine John Waynelle. Nick Bottom viittaa myös Shakespearen Kesäyön unelman samannimiseen roolihahmoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sankaruuden lisäksi kirja selvittää vakuutellen, miksi USA meni konkurssiin. Tosin ei koko maa, sillä osa etelän osavaltioista on vallattu latinojen toimesta ja vain Texas sinnittelee. Osavaltioista 44 on bankrotissa eikä infrastruktuuri niissä toimi. Asukkaista 300 miljoonaa on narkkareita eikä työtä tehdä.

Oppikirja
pahuuteen

Elämme globaalissa maailmassa eikä lintukotoja ole. Ehkä siksi kirjallisuuden ja massaviihteen eräs alalaji, maailmanuhat, on niin suosittua. Simmons rakentaa uhista jonkinlaisen matriisin, jossa ”rättipäät” hallitsevat, jossa Eurooppa on vallattu, Kiinassa taistellaan sisällissodassa, Venäjällä hallitsee mafia, Japani on palannut demokratiasta feodaaliaikaan ja demokraattiset voimat ovat sysänneet Yhdysvallat rappioon. Alennustilan syyksi kirjailija selittää USA:n nykyisen terveydenhoitouudistuksen!

Flashback astuu rautasaappain lähes kaiken inhimillisesti hyväksyttävän, humaanin tai toivoa herättävän ajattelun päälle, murskaa ne alleen, murentaa ja luo epätoivoa, ja kun lopussa toivo herätetään, se tehdään raskain asein ja tuhoamalla eri tavoin ajattelevat. Ihmishengellä ei ole arvoa.

Silti on todettava, että vastenmielisyydestään huolimatta Flashback on loppua kohden melko jännittäväksi käyvä kertomus. Sisältönsä painavuuden se osaa muokata osaksi kovaksikeitettyä viihdettä. Ehkä siksi teos tuntuu suorastaan ällöltä, sillä seikkailuilla ja sankaruudella on taipumus saada myötäjuoksijoita. Flashback on oppikirja pahuuteen, jossa empatialla ei ole sijaa.