Yhden naisen sota

• Heli Slunga: Orjan kirja. WSOY 2012. 83 s.

Heli Slungalla ei runoilijana ole kovin korkeaa käsitystä omasta ammattikunnastaan. Slungalle lyyrikko on yhtä kuin ”hikinen mekaanikko/ selektiivinen mutisti, ryövätty votkaturisti,/ vatsamakkarainen nudisti siunattu risti/ puolikuuro hajusynesteetikko ikuisessa rikkihapon katkussa”.

Sisältököyhän taiteen ohella Slungan kolmas runoteos Orjan kirja sivaltaa likaisella säepiiskallaan vereslihalle koko pohjoismaisen hyvinvointivaltion henkisen rappion. Kritiikin keskiössä on materiaalista yltäkylläisyyttään pönkittävän porvarillisen elämäntavan ja yhteiskunnan rakenteisiin pesiytyneen epätasa-arvon välinen kytkös.

Kokoelman kuvottavan kuvallinen runokyyti on liioitellun ronskia, mutta kieltämättä hetkittäin myös hauskaa ja osuvaa. Teoksen häpeilemätön ylenkatse, barokkinen feministipunk, on suoraa jatkoa Laura Gustafssonin viime vuonna ilmestyneelle erinomaiselle Huorasatu-romaanille. Orjan kirja on yhtä lailla röyhkeän häikäilemätön, pintatasolla ruma ja vastenmielinen kokonaisuus.

Kolikko aukkoon
ja huohotan korvaan

Slungan teksteissä mauttomat kärjistykset pyrkivät kiinnittämään lukijan huomion yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Unilukkaroinnin ongelmaksi muodostuu kuitenkin pesäpallomailalla takaraivoon annettu näpäytys. Argumenttia on hankala ottaa todesta, jos se höystetään alituiseen alatyylisillä möläytyksillä.

En väitä, että Slungan marxilaisen feminismin ajatteluperinteeseen nojaavat runot ovat väärässä, vaan että teos käy sellaista keskustelua, johon lukijan ei välttämättä ole mielekästä edes osallistua. Sivistynyt debatti ei tosin tunnu olevan kokoelman todellisuudessa mikään hyve: ”Älkää luulko, että olen tullut tuomaan maan päälle rauhaa, olen tullut/ tuomaan miekan:/ pankaa kolikko aukkoon ja huohotan korvaan.”

Vaikka Slungan teksti on provokatiivista ja törkeää, ei siitä oikein ole shokeeraajaksi realityformaattien vilautuskuvien hallitsemassa visuaalisessa kulttuurissa. Radikaalin säeroiskeen rakennusmateriaalina on lopulta vain ”verkkokalvoille poltettuja kuvia/ jotka eivät merkitse enää mitään”.

Orjan kirjan maailmassa rakenteellinen sorto ja erityisesti sukupuoleen kohdistuva väkivalta ovat tehneet tyhjäksi modernistisen ylevät ihanteet ja merkitykset. Taiteilijoita ja muita potentiaalisia järjestelmän kriitikkoja taas tarvitaan enää vain ”toimikuntiin, mielikuvapenetraatioon/ äidinkielenopettajien ja muiden sienten,/ terveiden emättimien kanssa,/ istumaan säntillisesti siemailemaan kahvikupposista”.

Vihapuheen kyyninen
luovutustappio

Etenkin teoksen alkupuolta leimaava viivasuora poliittisuus seestyy kokoelman loppua kohden koko lailla rauhallisemmaksi puheeksi. Näkökulma vaihtuu (nais)yksilön julkisten orjan roolien raflaavasta käsittelystä yksityisen reviirille, epäonnistuneen parisuhteen ja äitiyden ongelmien kehyksiin.

Suoran sana-anarkian laantuminen runominän kyyniseksi mutinaksi käy kädenojennuksesta Slungan lyriikan oletettujen arkkivihollisten – pääoman makuun päässeiden miessikojen – suuntaan. Tekstin vetävä, pelottavakin riehakkuus kun on tarjotun materiaalin valossa petollisen helppo psykologisoida vain parisuhteessa pettyneen pudokin väsyneeksi vihapuheeksi.

Yhden naisen sota päättyy luovutustappioon, mutta se ei onneksi tee tyhjäksi taistelun aikaisempia saavutuksia.

MIIKKA LAIHINEN

Heli Slunga on  julkaissut  kolmannen  runoteoksensa.
Heli Slunga on julkaissut kolmannen runoteoksensa.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.