Kummallista käyttäytymistä

• Matias Riikonen: Nelisiipinen lokki. Gummerus 2012, 156 s.

Jos odottaa romaanilta perinteistä realistista kerrontaa ja alusta loppuun kronologisesti kulkevaa, kaiken selittävää tarinaa, ei kannata tarttua Matias Riikosen (s. 1989) esikoisromaaniin. Tai ehkä juuri silloin pitääkin lukea Riikosta ja huomata proosassa olevan kyse niin paljon muustakin kuin olipa kerran -tarinoinnista.

Romaaniin ei rakenneta yhtenevää juonta tai tarinaa, vaan pikemmin näytetään psykologisoimatta tai selittelemättä ihmisten, ja vähän eläintenkin, kummallista käyttäytymistä. Teoksen absurdi maailma tuokin mieleen suomalaisen 1950-luvun modernistisen proosan.

Nelisiipinen lokki ei lentele kaiken tietävän kertojan lintuperspektiivissä, vaan tuo näytille koko joukon minäkertojia, jotka kaikki eivät olet ihmishahmoja. Perspektiivi voi olla paaluun sidotun koiran hallussa, vessanpöntöllä ponnistelevan miehen mielessä tai kouluruokalan linjalla lautaselleen kekoa kasaavan lihavan pojan päässä.

Heillä kaikilla on omanlaisensa ääni ja ajatusmaailma, jotka Riikonen tekee eläviksi taitavalla kielellään.

Elämisen
koulussa

Nämä sisäisten monologien pitäjät linkittyvät toisiinsa tapahtumapaikan kautta. Se on koulurakennus, jonka luokissa, käytävissä, pihoissa tai liikuntapaikoissa kulkee muutakin väkeä kuin koululaisia tai opettajia vuorokauden mittaan.

Riikosen kuvaama koulu ei ole oppimisesta innostuvien opiskelijoiden tai opettamisesta ilakoivien opettajien paikka vaan raadollinen tiivistymäkeskus erilaisille animaalisille haluille.

Kertojia, niin kynsiään lakkaavasta oppilaasta fantasioivaa opettajaa, pumpattavaa Barbaraa työstäviä poikia tai koulussa järjestetylle verhoilukurssille osallistujaa yhdistävät impulsiiviset halut, joiden täyttämisen pakko saa toimimaan kuin kone.

Riikosen ironia ja äkkiväärä meininki kytkee koulun yläpuolella lentävän lokkiparven yksinpuheluaan supattaviin hahmoihin. Lokit toimivat sähäkkänä laumana, jolloin ne ovat kuin yksi nelisiipinen lokkikasautuma. Riikosen ihmiset eivät hekään toimi niinkään logiikan ja järjen perusteella, vaan erilaisten halujensa mukaisesti, vaistonvaraisesti kuin lokit.

Matias Riikonen on lahjakas kirjoittaja, jonka kynä näkee pitkälle ja lähelle. Nelisiipinen lokki on räväkkä aloitus uralle, jolta on lupa odottaa paljon.

KAISA KURIKKA