Aforismien kermaa ja pohjamutia

• Tiheiden ajatusten kirja – uuden aforismin parhaat. Toim. Sami Feiring. Pilke 2011. 247 s.

Ajatuksen tiiviyttä ja moniulotteisuutta tavoitteleva aforismi tuntuu tekstilajina kamppailevan Suomessa jonkin sortin identiteettikriisin kourissa.

Yhtäällä perinteistä kiinni pitävät kirjoittajat hiovat lauseitaan aukottomiksi, omaa nokkeluuttaan juhlistaviksi havaintoryppäiksi. Toisaalla taas taiteellisesti kunnianhimoisemmat aforistikot pyrkivät avaamaan lajin muotokieltä, laajentamaan mietelauseen rajallista ilmaisupotentiaalia.

Muun muassa Turun Sanomien aforistikkona kunnostautuneen Sami Feiringin toimittama Tiheiden ajatusten kirja esittelee kiitettävän laajasti kummankin koulukunnan edustajia.

Antologia pyrkii luomaan kattavan katsauksen alati suosiotaan kasvattavan genren nykytilaan, nostamaan nimensä mukaisesti esille ajankohtaisaforistiikan kiinnostavimman kärjen. Kanonisoitujen kirjailijanimien rinnalla tilaa saavat myös suurelle yleisölle entuudestaan tuntemattomat omakustanteet, blogiaforistikot ja muut harrastajat.

Jykevää tekstipakettia lukiessa käy vain useammin kuin kerran mielessä, että kerman kuorinnan jälkeen Feiringin toimittajankoura on kahmaissut aforismilaarista aina pohjamutia myöten. Antologian otos on niin määrällisesti kuin laadullisesti huomattavan laaja. Puolentoistatuhannen esimerkin joukkoon mahtuu myös monenlaista vähemmän onnistunutta lauseviritelmää.

Askel runon suuntaan

Kutkuttava oivallus peittyy harmittavan usein kosiskelevan kansanhuumorin, ontuvien kehäpäätelmien ja tarkoitushakuisten vastakohtien varaan rakentuvien sutkautusten varjoon. Kaunotaiteen kansallista kärkeä esittelevään niteeseen on päätynyt koko joukko paremmin vaikka teepussin kylkeen sopivaa käyttölausetta.

Yksittäisten tekstien kompurointi ei onneksi himmennä Feiringin toimitustyön kokonaismerkitystä. Tiheiden ajatusten kirja on tervetullut ja tärkeä julkaisu suurten kustannustalojen tätä nykyä karsastaman tekstilajin saralla.

Antologia onnistuu monen monituista kertaa osoittamaan aforismin tehon yhteiskunnallisesti relevanttina ilmaisukanavana. Täsmällistä merkitystä pakenevat tai vaihtoehtoisesti useita päällekkäisiä merkityksiä sisäänsä kätkevät lauseet saavat lukijankin ajatuksen liikkeelle. Esimerkistä käy Feiringin oma, tiiviydessään hämmästyttävän monisäikeinen mietelmä: ”Ääni vaimenee uurnassa.”

Erityisen toimivaksi aforismi osoittautuu ottaessaan reilun askeleen runon suuntaan. Lyyrisissä, tiukat virkerajat ylittävissä mietelausesarjoissa on samaa tyhjentymättömyyden tuntua kuin nykyrunouden avoimemmissa muotokielissä. Ajatuksen kirkkauden ei tarvitse aina tarkoittaa samaa, kuin ajatuksen jakojäännöksetön auki selittäminen.

Antologian alkuun sijoitettu ”Perustietoa aforismista” -osio tekee käsitteellisistä ylilyönneistään huolimatta julkaisusta ilahduttavan helpon lähestyä. Kattava kirjallisuusluettelo taas palvelee erinomaisesti tyylilajista ikihyviksi innostuvaa lukijaa.

Aforismi elää ja muuttuu jatkuvasti kirjoittajiensa käsittelyssä. Ainakin näennäisen puolueettomasti toimitettu antologia välttää jyrkkiä linjavetoja perinteikkään ja uudistavan välillä. Vastuu leirin valinnasta jää lukijalle.

MIIKKA LAIHINEN

Turun Sanomien aforistikko Sami Feiring kokosi aforismiantologian.
Turun Sanomien aforistikko Sami Feiring kokosi aforismiantologian.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.