Suomalaisugrilaisiamyyttejä elvyttämässä


• Ville Hytönen: Karsikkopuu. Tammi 2011. 69 s.

Jos ja kun Ville Hytönen kurkotti kohti tulevaisuuden näköaloja edellisessä runokokoelmassaan Idän musta joutsen (2009), uudessa, kolmannessa kokoelmassa Karsikkopuu hän kieräyttää lähtöpisteen ajallisesti ylösalaisin.

Kalevalaisen mytologian hengessä, sanonnassa ja poljennossa etenevä teos puhaltaa eloon kansanperinteen yhteyksiä meidän aikaamme. Kymmenisen vuotta sitten puheena ollut etnofuturismi saattaisi luonnehtia Ville Hytösen uutuutta.

Ilmiö, myytti
tai käsite

Hän näyttää mielellään ankkuroivan säkeitään tai jopa kokonaisia runokokoelmia jonkin ilmiön, myytin tai käsitteen varaan. Musta joutsen – erittäin epätodennäköinen vaikutus Nassim Talebin mukaan – kiinnittyi Hytösen edelliseen kirjaan lisämääreellä Idän (musta joutsen). Visiot itäisen ja muun Euroopan tulevaisuudesta tuottivat useita vaikuttavia roolirunoja.

Tällä kertaa säkeitä taotaan aikamatkalla muinaissuomalaisten elämään, melko vaikeaselkoisin tuloksin tosin. Mennyttä ja mahdollisesti tulevaa maailmaa yhdistäväksi toteemiksi tai teemaksi runoilija on valinnut karsikkopuun, rajapyykin elävien ja kuolleiden välillä. Kun vainajaa saatettiin hautaan, puolivälissä saattomatkaa pysähdyttiin ja sopivasta puusta karsittiin alaoksia pois. Näin puuhun päästiin kovertamaan vainajan nimi, risti sekä kuolinaika.

Muinaissuomalaiset uskoivat, että karsikkopuut suojaavat elossa olevia vainajien paluulta takaisin maanpäälliseen elämään. Jos vainaja koetti palata takaisin hautaussaaton kulkemia jälkiä pitkin, viimeistään karsikkopuun kohdalla hänen oli keskeytettävä paluuyrityksensä.

Virkistävän
epämuodikasta

Kahdeksasta osastosta ensimmäinen vie aikojen alkuhämärään, kalevalaisen suuren tammen, maailmanpuun ääreen. Jossakin mielessä kokoelma pyrkii luomaan ei vähempää kuin uuden maailman tai toisen todellisuuden nykyisen rinnalle. Todennäköisesti tästä sinänsä näkemyksellisestä tavoitteesta seuraa, että kirja on välillä tuskastuttavan hermeettinen, sen läpi ei pääse eikä lähelle, vaikka kokeilisi erilaisia lukutapoja.

Runon puhuja on upoksissa arkaaisessa luonnossa ja elämäntavassa Ruijan pilvien alla. Fabuloinnin, intertekstuaalisuuden, kansanperinteen elvyttämisen ja ilmaisullisten tyylikeinojen hajaannuksessa olin lukijana herpaantua. Teemallisena kokonaisuutena Karsikkopuu on silti virkistävän epämuodikas.

Ehkä mainitun pirstaleisuuden kuvana osastoja avaavat mottolauseet, jotka osoittavat nykyhetken katkelmallisuuden ja irrallisuuden. Muinainen elämä luonnonvoimien armoilla tai nykyinen voiton maksimointiin viritetty elämäntapa eivät ehkä eroakaan toisistaan kuin luulisi.

Osastossa Neljä animalistista muistoa Hytönen panee tuulemaan oikein reippaasti. Viimeistään silloin on pakko muuttaa lukutapaa, sillä tekstit on ladottu niin, että kirjaa pitää kääntää 45 astetta saadakseen selvää. Ratkaisu toimii mielestäni kannanottona vaikkapa siihen, ettei kukaan tee mitään. Hytönen tekee, runoudessa.

TAINA RATIA

Ville Hytönen on mukana Runoviikon runomenussa tänään klo 20–22 Ravintola Oscarin Olohuoneessa (Kauppiaskatu 6), runoseminaarissa Turun pääkirjaston Studiossa (Linnankatu 2) perjantaina 11.11. klo 13–16 ja kansainvälisellä klubilla lauantaina 12.11. klo 17–20 Cosmic Comic Cafessa (Kauppiaskatu 4).

Ville Hytönen puhaltaa  uusissa runoissaan  eloon kansanperinteen.
Ville Hytönen puhaltaa uusissa runoissaan eloon kansanperinteen.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.