TS Kirja

Vares palaa vanhoille jäljille

Reijo Mäki: Vares – Hot Dog.

Otava. 464 s.

Viimeisimmissä Vareksissa on irtauduttu virkistävästi tavanomaisista kuvioista Amerikkaan ja Kanarialle saakka.

Nytkin pukkaa reissua, mutta vain Pohjanmaalle. Sinne turkulaisetsivä poikkeaa ottamassa vastaan toimeksiannon. Vanha tuttu poliisimies Eero Pränni on kadonnut ja sisarella on pahoja aavistuksia.

Samaan syssyyn Vares päätyy tutkimaan vuosien takaista, edelleen selvittämätöntä jengijohtajan teloitusmurhaa. Asioilla tuntuu olevan jokin yhteys mutta mikä. Lopulta keikasta kehkeytyy Vareksen uran raskaimpia.

Hot Dog käynnistyy takautumalla, josta Reijo Mäki kuljettaa lukijan Down by the Laiturin hulinaan. Tuoppeja tyhjenee, ja kyytipoikana väkeviäkin, kuten äijäilevään festarimeininkiin kuuluu.

Tiskillä ja tuiskeessa puhutaan sitä vanhaa mutta välillä myös asiaa. Vares samoin kuin vakituinen kööri ihmettelee maailmanmenoa ja ajankohtaisia ilmiöitä laidasta laitaan. Lyhytprosaisti Luusalmi saa tilaa jopa siinä määrin, että Vares tuntuu välillä eksyneen väärään romaaniin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Varsinainen työ kutsuu vasta, kun sivuja on takana jo toista sataa. Lukija ehtiikin ihmetellä, onko etsivä ajautunut puolipäiväiseksi kaiken kallistelun seurauksena.

Kun sitten on mysteerien ratkomisen vuoro, Mäki punoo dekkarin juonisäikeitä näppärästi. Käänteissä riittää Vareksille ominaisia äkkimutkia ja värikkäitä vastaantulijoita. Mieleenpainuvimpia niistä ovat virolainen baarityöläinen sekä omalaatuiset kriminaaliveljekset, joissa kiteytyy ruohonjuuritason hämäräyrittäjyyden karu todellisuus.

Urbaanit musiikkikuviot nivotaan kiinnostavan kotikutoisesti mukaan. Vaikka sen myötä kurkotetaan kansainvälisiin hiphop-piireihin, teos keskittyy Turkuun. Tyylilleen uskollisesti Mäki maustaa Hot Doginsa entiseen pääkaupunkiin sovitetulla arjen tragikomiikalla.

Hot Dog merkitsee samalla Vareksen paluuta kotikentälle etsiväntyötä sekä koko mittavaa dekkarisarjaa hienosti säväyttäneiden ulkomaankomennusten jälkeen.

Matti Komulainen