Kriittinen runomatka
uudelle mantereelle

• Vladimir Majakovski: Runoja Amerikasta. Suom. Mika Rassi. Savukeidas 2010. 103 s.

Venäläisen futurismin vallankumouksellinen kärkilyyrikko Vladimir Majakovski (1893–1930) muistettaneen maailmankirjallisuuden kaanoneissa ennen kaikkea käänteentekevästä runoelmastaan Pilvi housuissa. Savukeidas-kustantamon sitkeän kulttuurityön hedelmänä suomalaisella lukijalla on vihdoin mahdollisuus tutustua myös runoilijan vetävään matkaeepokseen Runoja Amerikasta.

Kirjoittajansa vuonna 1925 tekemään Atlantin ylitykseen perustuva kokoelma on hypnoottisen rytmikästä lyriikkaa. Muodon murrosta sykkivät rivit kuljettavat teoksen puhujaa Kolumbuksen jalanjäljissä Euroopan rannikolta yli valtameren ja väliamerikkalaisesta tropiikista aina Brooklynin sillalle asti.

Lomittain asetellut tiiviit säkeet polveilevat ja töksähtelevät samankaltaisina läpi koko lyyrisen matkan. Maalaileva ja aiheesta toiseen villisti poukkoava runotyyli luo kontrastia suhteessa tasaiseen muotoratkaisuun: ”Ja lamput / kun alkavat / tonkia yötä, / vannon, / virvatulta se on! / Katson vasemmalle, / jösses sentään! / Oikealle – / sus siunakkoon! / On Moskovan jengillä toljottamista. / Eikä siinä päivässä / päästä loppuun.”

Alati liikkeessä olevan minän ympärille keskittyvän impressionistisen impulssivilinän vastapainoksi teoksen runoissa on jouhevan kerronnallinen klangi. Runoteos käykin saumattomasta vastinparista proosamuotoiselle Majakovski-käännökselle Minun löytämäni Amerikka. Säemuotoon järjestyneet mikrohistorialliset kertomukset antavat kosolti väriä kokoelman tasaisena valssaavalle pulssille.

Bolsevistinen
fantasia

Matkarunojen merkittävin anti jälkipolville on sosialistisesta näkökulmasta haukahdeltu kulttuurikritiikki, Majakovskin lyriikassa roihuaa bolsevistinen fantasia. Uusi manner hahmottuu tekstit puhuvalle äänelle myyttisen hehkun ja moraalisen alhon välisenä ristiriitaisuuksien tilana: ”Sivulta / hyökkäävät / Fordit pimeyden linnoitukseen. / Pilvenpiirtäjät / vääntävät käteni selän taa, / – – / Toivotan hevon kuusiin / kaiken maailman / dollarit. / Ensi housujani / en vaihda / uusiin, / mitään / en ikinä itselleni / haali.”

Runoissa nousevat esille niin rotu- ja luokkakysymykset kuin kommunistisen ja kapitalistisen maailmankatsomuksen yleisemmällä tasolla tapahtuva yhteentörmäys. Jos asetelma vaikuttaakin nykyvinkkelistä kovin yksioikoiselta, avaa se kuitenkin kiehtovan kaunokirjallisen ikkunan 1900-luvun alkupuoliskon yksilötason aatemaailmoihin.

Poliittista raskassoutuisuutta keventää runojen hyväntahtoinen ja pirskahteleva huumori. Konkreettisimmillaan keveys ilmenee vitsikkään onnahtelevissa riimeissä. Kokoelman alkukieltä taitamattoman lukijan on mahdotonta sanoa, syyttääkö loppusointujen lapsuksista runoilija Majakovskia vai suomentaja Mika Rassia. Itseäni tehokeino kävi laajuudessaan ärsyttämään.

Retorista
pullistelua?

Rassi on laatinut suomennokseensa sekä esipuheen että selityksistä ja huomautuksista koostuvan epilogin. Sinänsä tervetullut esipuhe on jälleen kerran viedä teoksen tulkitsemisen ilon lukijalta.

Selitysosio taas tyydyttänee kaikkein intomielisimpien marginalistien tiedonjanoa, mutta matkarunojen upottava kudos aukeaa mainiosti koettavaksi myös ilman alituista, tekstin vangitsevaa rytmiä häiritsevää selailua runojen ja noottivalikoiman välillä.

Takakansiteksti mainostaa, kuinka teoksen ”havainnot lännestä vaikuttavat yhä hämmästyttävän tuoreilta.” Totta tosiaan: Majakovskin runot osoittavat ainakin sen, että retoriselle pullistelulle perustuva, idealistisen ehdoton amerikkalaisuuden halveksunta voi paksusti jo vuosikymmeniä ennen blogisukupolvien pöyhkeitä ivansivalluksia.

MIIKKA LAIHINEN

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.