Kirja-arvostelut

Nuo mainiot
miehet mekoissaan

• Tiia Aarnipuu: Sinivalkoisissa höyhenissä. Suomalainen drag. Like 2010. 311 s.

Mies naisen vaatteissa naurattaa aina. Komedian vanha totuus on tullut viime vuosina aina vain todemmaksi, kun drag queen -esitykset ovat suositumpia kuin koskaan, ja monet drag queenit ovat kansakunnan julkkiksia. Tunnetuin drag queenimme, Jarkko Valtee, on lähes megaluokan tähti.

Mutta mies naisen vaatteissa on myös monipuolisen teoreettisen kysymyksenasettelun paikka. SETA:n puheenjohtajana ja vasemmistolaisena kunnanvaltuutettuna tunnettu Tiia Aarnipuu julkaisi pari vuotta sitten kirjan Trans: sukupuolen muunnelmia, jossa hän kyseenalaisti sukupuolten perinteiset, lukkoonlyödyt määritelmät ja pyrki osoittamaan, että erilaisia seksuaalisuuksia sekä ristiriitaisuuksia löytyy monista ihmisistä. Jotkut eivät asetu millään tavalla jäännöksettömästi yhteen tiettyn sukupuoleen.

Trans oli teoreettinen yleisesitys. Aarnipuun uusi kirja Sinivalkoisissa höyhenissä on teorioiden koetus: suomalaisen drag-viihteen historia 1800-luvun näyttelijöistä ja näyttelijättäristä alkaen sekä nykytilanteen kartoitus. Kirja edustaa hyvin erilaisia otteita aiheeseen: siinä näkyvät sekä koulutetun tutkijan ote, henkilökohtainen, usein innostunut asenne drag-viihteeseen ja eri haastateltavien keskenään ristiriitaiset kommentit.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aarnipuu ottaa viisaasti mukaan hyvin erilaisia näkemyksiä dragin merkityksestä – jotkut haastateltavat ovat sitä mieltä, että dragin pitäisi jäädä homoyhteisön sisäiseksi asiaksi, jotkut taas ovat hyvinkin tyytyväisiä nähdessään drag-esitysten purevan alkujaan ennakkoluuloisiin heteroihin. Lukija saa itse muodostaa mielipiteensä aiheesta – selvää on kuitenkin, että dragia ei saa noin vaan häviämään viihteen kartalta. Vaikka toisaalta jotkut haastateltavat niin sanovatkin. Suomessa on niin pienet piirit, että naiseksi pukeutuvat miehet eivät jaksa pitkään enää naurattaa.

Onneksi drag ei tarkoita pelkästään naiseksi pukeutuvia miehiä. Aarnipuu kirjoittaa paljon myös viime vuosina esiin nousseista drag king -esityksistä, joissa naiset pukeutuvat stereotyyppisiksi ja yliampuviksi miehiksi ja esiintyvät paksut tekoparrat naamalla ja kurkut housuissa. Tässä drag astuu ulos ahtaasta eroottisen viihteen mielikuvasta, joka siihen on, väärin tai oikein, liitetty.

Kiehtovimmillaan Sinivalkoisissa höyhenissä ollaan käsitellessä drag-ilmiön historiaa. Aarnipuu on kaivanut edellisiltä vuosisadoilta esille lukuisia esimerkkejä miehistä esittämässä naisia. Muinaisten aikojen lisäksi Aarnipuu tarjoilee kuvauksia sodan melskeistä, kun viihdytyskiertueilla miehet usein esittivät myös naisten roolit. Drag on oikeastikin ollut osa sinivalkoista Suomea.