TS Kirja

Juhannustanssit
Toscanassa

• Annakaisa Iivari: Juhannus italialaiseen tapaan. Otava 2010. 302 s.

Huolimatta teoksen nimestä juhannus sujuu suhteellisen suomalaiskansalliseen tapaan Annakaisa Iivarin (s. 1966) esikoisromaanissa. Kirjailijan sanojen mukaan siihen ja samalla koko kesään mahtuu riitoja, avio-ongelmia, tapaturma, alkoholismia, unilääkkeitä ja vieläpä Stendhalin syndrooma.

Voisihan tuon Stendhalin syndrooman saada kenties suomalaisesta metsästäkin, mutta Iivarin teoksessa se tarttuu aidosti Uffizin gallerian taidekokoelman vaikutuksesta.

Toscanaan lomamatkalle lähtenyt espoolainen kaveripoppoo ehtii nimittäin ihmissuhdesotkuilun ja törttöilyn välissä harrastaa turismia niin museoissa kuin tehtaan myymälöissä.

Kaikki sotkut ja juomingit tapahtuvat romaanissa kuitenkin suhteellisen sivistyneesti. Iivarin esikoisteos onkin täsmävalinta valistuneelle (nais)lukijalle, jolla on tietämystä taiteesta, makuhermo italialaiseen keittiöön virittäytyneenä ja varaa unelmoida talonvuokraamisesta Italian auringosta. Ja tietysti kokemusta mutkikkaista ihmissuhteista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kallio kokkaa

Kristiina Kallio, keskushenkilö ja lomareissun alkuun panija, on laatutietoinen täydellisyyden tavoittelija, joka suunnittelee loman ja jopa elämänsä kulun jo etukäteen tietynlaiseksi. Loman todellisuus on kuitenkin jotain aivan muuta kuin Kristiinan kontrolloimaa hienostunutta makujen kirjoa ja henkistynyttä keskustelua italialaisen ruuan ääressä.

Kaveripiiriin mahtuu monenlaista menijää ja kulkijaa, joiden ajatus lomasta ei loksahda yhteen Kristiinan suunnitelmien kanssa. Avioliitto on väljähtynyt ja epäily aviomiehen uskottomuudesta iskee tajuntaan eikä Kristiinan omienkaan tunteiden suunta ole täysin varmaa. Varmaa on sen sijaan hänen keittotaitonsa.

Romaanin yksi viehättävimmistä piirteistä onkin reseptien ja ruokalajien esiin tuonti, joka yhdistyneenä Iivarin Toscanan tuntemukseen tekee vakuuttavaa jälkeä.

Tarinan pääjuonteitten kulku sinällään on arvattavissa ja tarinaan tunkee turhia sivupolkuja, mutta Iivarin myötätuntoinen huumori ja kepeä kielen käyttö pitävät pintansa.

Teoksessa yhdistyy lukuromaani, aikuinen realismihakuinen naisviihde ja kulinaristinen matkakertomus mallikkaaksi kokonaisuudeksi. Omassa lajissaan teos toimii oikein hyvin.

Annakaisa  Iivari
Annakaisa Iivari