Paluu pimeään

• Jeff Long: Helvetin sydän. Suom. Einari Aaltonen. Like 2008. 462 s.

Jännityskirjailija Jeff Long uskoo kuten Nietzsche , että jos katsoo kauan kuiluun, kuilu katsoo takaisin. Syvyyden yksi nimistä on Saatana. Sillä on muitakin nimiä. Absoluuttisen pahan ruumiillistuma on kulttuurista kiinni. Nimet ja hahmot ovat monet, mutta Helvetin piireissä ja nyt Helvetin sydämessä jatkuva popmytologia väittää, että itse pääpaha on oikeasti olemassa.

Longin houreista tekee kiehtovia kirjailijan lukeneisuus. Hän tuntee riittävästi geologiaa, antropologiaa, uskontotiedettä, teologiaa ja sosiologiaa osatakseen rikkoa ne uskottavuuden säännöt, joihin huonommat kirjailijat kompastuvat silkkaa taitamattomuuttaan. Long on moderni pulp-kirjailija, joka on Alfred Döblininsä lukenut. Hän panee erilaiset hallinnolliset, tiedottavat ja tieteelliset tekstit viestimään ulkoisen kuvauksen ja henkilöiden tajunnanvirran kanssa. Kudelma kestää, joskin lukijan hermot ovat koetuksella.

Maan kuoren alla piilee ikipaha

Tarinassa on kyse siitä, että maanpinnan alla on toinen maailma. Maapallo ei ole kylmän kiinteä eikä edes kuumaa velliä. Kuoren alta löytyy valtavien luolastojen verkosto, josta ikipaha tekee iskujaan. Hyökkäykset osoittavat tosiksi myyttien, folkloren, taidehistorian ja kirjojen pahan kuvat. Tarinat eivät olekaan vertauskuvallisia vaan täyttä totta, sirpaleita isosta tarinasta, joka kirjan päähenkilöille vähitellen avautuu.

Jos Helvetin piirit oli Jules Vernen ja H. G. Wellsin tiedefantasioiden päivitys splatter-kuvilla, Helvetin sydän jatkaa työtä allegoriana terrorismin ajan "maailmojen sodasta". Allegoria ei onneksi syö tarinaa niin kuin alamaailman ali-ihmiset ja pirut ihmistä.

Long on kirjoittanut romaanien ohella historiaa, elokuvia ja journalismia. Hän on ansioitunut vuorikiipeilijä. Kirjailijalla on kyky varustaa tumman fantasian järjettömyydet tosielämän helyillä. Lukija tahtoo lykätä epäuskoa vain kuullakseen, mikä myytti seuraavaksi otetaan todesta. Longin seurassa viihtyy epämukavuudesta kiemurrellen, mutta hänen tekstissään on auktoriteettia. Kun kaveri vielä pääsisi eroon taiteellisuuden simulaatioista, hänen kirjoistaan voisi pitää vieläkin enemmän.

Kolonialismikritiikkiä fantasiaan upotettuna

Pohjimmiltaan Long yrittää tähdentää, että oikeasti ihmiset venyvät sellaiseen radikaaliin pahaan, jota edes myytit ja kauhutarinat eivät yleensä osaa kuvitella. Long on päättänyt yrittää. Hänen kirjoissaan pahuutta provosoivat suuryritysten ja valtioiden varustamat sotilasyksiköt, jotka kilpailevat sisämaailman kolonialismin kentillä.

Kolme vuotta sitten Turun kirjamessuilla käydessään Long oli kriittinen Yhdysvaltain sotapolitiikkaa kohtaan. Häntä suututtivat propaganda, kansalaisoikeuksien kaventuminen ja Yhdysvaltain kansainvälisen maineen rapautuminen. Helvetin sydämessä ajatukset on upotettu fantasian matriisiin.

Vaikka Jeff Long kirjoittaa terrorismin vastaisesta sodasta, ideologioiden taistelusta ja sivilisaatioiden törmäyksestä, Helvetin sydän on myös viistolla tavalla viihdyttävä kauhuromaani sellaisenaan. Long etsii vihollis- ja hirviökuvien lähtökohtia ihmissuvun historiasta. Me olemme luoneet sekä helvetin sarvipäät että taivaalliset olennot omiksi kuviksemme. Havainto ei ole maailmanpoliittinen vaan antropologinen.

KARI SALMINEN

TS/Jori Liimatainen<br />Jeff Long on kirjoittanut vakuuttavan jatkon kauhuromaanilleen Helvetin piirit.
TS/Jori Liimatainen
Jeff Long on kirjoittanut vakuuttavan jatkon kauhuromaanilleen Helvetin piirit.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.