Sieluni silmin, ja Lugerin yleiskiikareilla

• Pauli Kohelo: Ohessa tilinumeroni. Siltala 2008. 109 s.

Kun kirjallinen johtaja Touko Siltala erosi helmikuussa tehtävästään, huhupuheet sanoivat hänen olleen pitkään tyytymätön WSOY:n uuteen toimitusjohtajaan. Alaisille oli järjestetty Henkka Hyppösen koirakoulua ja muuta konsulttiriehaa, ja kotiin piti kantaa enemmän mediakonsernin strategiapapereita kuin kirjailijoiden käsikirjoituksia. Lisäksi suuressa talossa piti askarrella myös monenlaisen muun kirjallisuuden kuin taiteen ja tieteen parissa.

Nyt erossa luvattu oma kustantamo on aloittanut toimintansa, ja huhuille tulee katetta.

Pauli Kohelon Ohessa tilinumeroni on takakannen mukaan ristijärveläisen metsurin esikoisteos, "mietelmää, omaelämäkertaa ja filosofista pohdintaa ihmisen osasta tässä maailmankaikkeudessa", samaan aikaan sekä "Graalin malja että iso tuoppi". Asiallisempi määritelmä olisi pisteliäs satiiri, kohteena kustantajia lihottavat ja ihmistä rahastavat elämäntaito-oppaat, joissa kielen moraalisempi tehtävä rapistuu yhden lauseen petoksiksi.

Nöyryys kaupan

Niukka tarina kertoo miten Kohelo oppi Elämäntarina Akatemiassa kirjoittamaan totuuden isolla kirjaimella, käyttämään sanoja "tie" ja "elämä" samassa lauseessa sekä puhumaan tietoisuudesta - anteeksi Tietoisuudesta - kuuluvalla ja varmalla äänellä.

Kirjan virikkeistä ei tarvitse erikseen mainita Paulo Coelhoa , sillä entinen brasilialainen iskelmänikkari on esillä nimimerkissä. Sen sijaan Tommy Hellsten mainitaan monta kertaa, ja varmaankin ihan syystä.

Takavuosina kolumnisti Jyrki Lehtola tiivisti Hellstenin koko kirjallisen tuotannon yhteen lauseeseen: "Kiireisen nykyihmisen sisällä asuu syvä hätä, koska ihminen on eksynyt itseltään". Kohelo pyörittää samaa posetiivia yhdeksän aukeaman verran. Esimerkiksi näin: "Saat sen mistä luovut. Luovut siitä minkä saat. Sen menetät minkä haluat. Sen haluat minkä menetät. Palauta se minkä otit. Niin saat takaisin trimmerisi, jonka olit unohtanut Ristijärven Shellille."

Tämä on hauskaa, nauroin ääneen, mutta ei niin raadollista kuin todellisuus, jossa Hellsten myy tavalliselle ihmiselle kirjaa nimellä "Ihminen tavattavissa" ja itseään yritysasiakkaille tittelillä "henkilöstökysymyksiin erikoistunut prosessikonsultti".

Ehkä siksi Kohelon satiiri vähän levittyy, ja pyrkii konsulttitoimen ohella kattamaan myös muun elämänhallintaproosan alennustilan.

Ratkaisukeskeisen kirjoittajan halveksunta tunnelmaviisautta kohtaan tiivistyy nimiväännöksessä "Kehtaa Gibran". Myös isä Mitro , Esa Saarinen ja Dalai Lama mainitaan. Erityistä harmia tuntuisi herättävän se, ettei nöyremmän mielen arvolle ole enää vapaita sanoja, sillä niidenkin hinta on jo noteerattu kirjamarkkinoilla.

Kassan kautta

Huoli on aiheellinen, sillä lehtiotsikkoon ja neliväriaukeamalle sopiva elämän kuvaamisen tapa on jo tunkeutunut moneen kotimaiseenkin romaanin, jossa se mädättää kaunokirjallisuudelle ominaisempia laatuja. Jotakin yhden ja toisen kulttuurimuodon eroista ehkä ymmärtää, jos ajattelee Nobelisti Doris Lessingiä .

Kun toimittajat tungeksivat palkitun pihamaalle, kirjailija kertoi heille kukkaistutuksistaan. Muu oli jo sanottu tuotannossa. Kun Jope Ruonansuu saa toimittajan kiinni, hän kertoo yksityisasioista, työtilanteesta ja esiintyvän taitelijan luomisen tuskasta, sillä tv-mainoksessa ja pubikiertueella ei ole sanottu vielä mitään.

Julkisuudessa nimimerkki Koheloksi on jo ehdotettu Kari Hotakaista . Arvaus on hyvä vaikka kirja ei aina olisi. Se ei toisin sanoen nouse aiheensa ja lukijansa arvostelukyvyn yläpuolelle opettamaan.

Ohessa tilinumeroni tuntuu nopealta ja hyvässä kiukussa tehdyltä, yhteiskuntatieteilijä Heikki Mäki-KulmalanNäin puhui Sarasvuo (2002) oli analyyttisempi ja viileämpi. Lukekaa silti, tai juuri siksi, ja muistakaa Pauli Kohelon viimeiset sanat: "Mene rauhassa. Kassa on oikealla ennen sitä postikorttihyllyä".

PUTTE WILHELMSSON

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.