Poen lyhyt ja kiihkeä elämä

• Peter Ackroyd: Edgar Allan Poe: Lyhyt elämä. Suom. Helene Bützow. Atena 2008. 175 s.

Amerikkalainen Edgar Allan Poe (1809-1849) muistetaan lähinnä kauhukirjailijana. Hän yhdisti ehkä ensimmäisenä makaaberin ja kauniin ja loi dekadentin kuvaston, joka näkyy edelleen vaikkapa goottimuodissa.

Poeta ei voi ohittaa laajemmassa kirjallisuuden historiassakaan. Hänen vaikutuksensa esimerkiksi 1800-luvun loppupuolen ranskalaiseen runouteen - ja sitä kautta 1900-luvun modernismeihin - oli suuri.

Poen oma elämä oli surkeuden täyttämää räpistelyä alkoholismin ja köyhyyden alla. Hänen kuolemansa oli masentavin mahdollinen eikä kukaan tiedä, mitä Poe oli tehnyt päivät ennen kuolemaansa. Oliko hän ryypiskellyt, oliko häntä käytetty hyväksi epämääräisessä äänestyshuijauksessa vai joutuiko hän väkivallan kohteeksi?

Ei olekaan ihme, että englantilainen kirjailija Peter Ackroyd aloittaa Poe-elämäkertansa kuvauksella Poen viimeisistä hetkistä. Kirjassaan Ackroyd purkaa viimeisten päivien mysteeriä ja kertoo tarinan, joka väistämättä johtaa juuri tuohon kuolemaan.

Ackroyd ei pyri tekemään myyttiä Poesta. Tämä ei ollut suuri runoilija, jonka kamalat olosuhteet johtivat mieron tielle, vaan hän oli inhimillinen ihminen, joka kärsi jostakin neuroosista tai muusta elimellisestä sairaudesta. Orpous löi sekin leimansa Poehen. Ackroyd ei kaihda kuvaamasta Poen epämiellyttäviä piirteitä, mutta hän ei myöskään pyri selittelemään niitä. Lukija alkaa suhtautua kauhukirjailijaan empatialla.

Itsekin kauhuromaaneja kirjoittaneen Ackroydin näkemykset Poen tuotannosta ovat järkeviä. Hän pitää Poen huumoria kankeana ja asettaa keväällä ensimmäistä kertaa sataan vuoteen suomennetun romaanin Arthur Gordon Pymin selonteko suurennuslasin alle. Kiinnostava ja ehkä suomentamisen arvoinen olisi Poen viimeinen kirja, Eureka (1848), jossa runoilija selittää näkemyksensä kosmoksen toiminnasta.

JURI NUMMELIN

TS/Ante Johansson
TS/Ante Johansson
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.