Murhien Turku

• Reijo Mäki: Lännen mies. Otava 2008. 398 s. • Max Manner: Demi-Sec. Minerva 2008. 303 s.

Martissa on piru irti. Kaupunginosassa liikkuu sarjamurhaaja, jonka kohteena ovat yksinäiset varakkaat miehet. Kun poliiisi ei saa murhaajaa kiinni, turkulainen pizzamiljönääri palkkaa yksityisetsivä Jussi Vareksen selvittämään asiaa.

Kotinsa putkiremonttia paossa oleva Vares asuu sattumoisin tilapäisesti Martissa, joten hän on jo valmiiksi ikään kuin paikanpäällä eikä hänen tarvitse matkata kaupungille juurikaan seurusteluravintola Uutta Apteekkia kauemmas.

Reijo Mäen uusin Vares-dekkari Lännen mies on jälleen niin umpiturkulainen, että helsinkiläisillä lienee siinä nielemistä. Nurkkakuntainen se on turkulaisittainkin, kun pääasiassa pyöritään vain yhdessä kaupunginosassa, vaikka osa tarinasta pyörähtää ulkomailla asti.

Ahtaat puitteet eivät kuitenkaan haittaa. Mäki saa tarinan elämään ja juoni kulkee sujuvasti. Pitkät kapakkakeskustelut ja huonot vitsit tuntuvat kirja kirjalta vähenevän, kun Mäki panostaa kirjojensa kerronnalliseen puoleen.

Tätä menoa toimittaja Ruuhiolla on vaikeuksia koota kakkososaa keväällä ilmestyneeseen Mäen kirjojen parhaita sutkauksia sisältäneeseen Vareksen vaeltava viisaus -kirjaan.

Lännen miehen kertomuksen alkupisteeksi Mäki on kehitellyt 1970-luvun DDR:n, missä muutama palavasieluinen suomalainen vasemmistoradikaali teki töitä yhteisen aatteen eteen. Ryhmän keskinäinen yhteys on säilynyt näihin päiviin asti, vaikka aatteenpalo ei enää entiseen malliin roihua.

Ryhmän aktivismi oli kuitenkin sitä luokkaa, että siihen liittyi myös väkivaltaa. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää, opettaa Mäki ja avaa vanhat haavat vuotamaan tuoretta verta.

Dekkarin henkilögalleria on mäkimäisen kulmikas. Mukana on pöljääkin pöljempi pikkurikollinen totaalisen blondeine naisystävineen ja pahoja miehiä, jotka ovat läpeensä pahoja. Uusi tuttavuus on Turkuun muuttanut poliisi Eero Pränni, jonka kanssa Vares tulee niin hyvin juttuun, että en ihmettele, jos Pränni tavataan tulevissakin Vares-seikkailuissa.

Puolikuivaa

Omaa nurkkaansa Turusta dekkareidensa tapahtumapaikaksi on valtaamassa myös Max Manner , jonka viime vuonna ilmestynyt esikoinen Revanssi saa jatkoa teoksesta Demi-Sec .

Mannerin kirjojen päähenkilö on komisario Anna Mäki. Liekö sankarin sukunimi jonkinlainen tietoinen viitaus Reijo Mäen suuntaan?

Demi-Sec käynnistyy suoraan asiaan -tyyppisesti poliisimurhalla. Alku imaisee hyvin mukaansa, mutta mitä pitemmälle kirja etenee, sitä heikommaksi juoni käy.

Manner ei pitkään viihdy Turussa vaan lennättää komisarionsa lomalle omaan nykyiseen asuinpaikkaansa Luxemburgiin, jossa tämä joutuu keskelle huumebisnestä, jonka lonkerot yltävät Suomeen asti.

Ongelma tarinan kannalta ei ole tapahtumapaikka sinänsä, eikä edes Mäen sangen omapäinen toiminta vieraassa ympäristössä vaan yksinkertaisesti juonen osittainen teennäisyys ja ennalta-arvattavuus. Lupaavan alun jälkeen kirja ei lunasta kaikkia antamiaan lupauksia.

Revanssissa kävi oikeastaan toisin päin, lievän alkukankeuden jälkeen homma parani loppua kohden.

Mutta ei Demi-Seciä silti kannata viemäriin kaataa. Se osoittaa, että Mannerissa on ainesta, kunhan vain palaset loksahtavat paikoilleen.

KIMMO RANTANEN

TS/Jari Laurikko<br />Reijo Mäen uusimmassa dekkarissa Martin kaupunginosassa liikkuu sarjamurhaaja
TS/Jari Laurikko
Reijo Mäen uusimmassa dekkarissa Martin kaupunginosassa liikkuu sarjamurhaaja