Yhteisöllisyyttä kaaoksen laidalla

Juha Ruusuvuori: Pyhän kalan kultti. WSOY 2007. 262 s.

Juha Ruusuvuori maalailee uusimmassa romaanissaan Pyhän kalan kultissa lähitulevaisuutta: meri nousee ja rannikkoalueita jää alle, alta pois ehtineet ihmiset kasautuvat monikulttuurisiksi yhteisöiksi. Unionin rajavalvontajoukot ampuvat innokkaimpia Euroopan laidoilta sisään yrittäviä. Lohtua etsitään uskonnosta: "Suosituimpia vapaa-ajankuluja onkin videoitu jumalanpalvelus, sekä Herra Sebaotin että Allahin." Ympäri maailmaa raportoidaan ihmeistä.

Romaani sijoittuu Vesisaaren pikkukaupunkiin Jäämeren rannalle. Päähenkilö, pitkään ympäri Pohjoismaita ajelehtinut Jonas Tanner, saapuu kaupunkiin paikallistelevision toimittajaksi.

Maagisin elementein korostetut tapahtumat käynnistyvät, kun paikallinen kalastaja löytää kalan, joka muuttaa veden viiniksi. Kalan ympärille syntyy uusi uskonnollinen yhteisö, jonka kokouksissa alkaa tapahtua ihmeparantumisia.

Hämmennystä herättää myös Kolja-poika, joka osaa ulkoa raamatunlauseita ja leijuu joidenkin havaintojen mukaan kokousten aikana ilmassa. Häntä arvellaan uudeksi Messiaaksi, tosin myös mielenterveystoimistokäyntien tarvetta harkitaan. Tarina ei tietenkään olisi täydellinen ilman rakkaussuhdetta, joka kehkeytyy Koljan äidin Maijan ja Jonaksen välille.

Monikulttuurinen tulva

Vesisaari vaikuttaa kaaokseen nähden syrjäiseltä mutta alueella asuu kuutisenkymmentä eri kansallisuutta. Maijan työpaikassa pakolaiskeskuksessa työt vähenevät, kun asiakkaatkin liittyvät "Herran Parveen".

Rajojen lisäksi maailma vuotaa läpi tiedotusvälineistä, joiden toimintatapoja romaanissa myös satirisoidaan, kun paikallistelevision päällikkökin muuttuu suolapatsaaksi kesken töiden. Media suoltaa uutisia kaukaisista kaaoksista, Malediivien uppoamisesta ja pakolaisten ahdingosta.

Reaktiot ovat välinpitämättömiä, omat murheet lähimpänä. Jonas vain miettii laiskasti mihin lähimmäisenrakkaus on kadonnut.

Ei Ruusuvuori muutoinkaan pelkästä Norjasta kirjoita. Syntyjään suomalaisen Jonaksen kautta tuodaan esiin Suomeenkin kohdistuvia pieniä piikkejä. Satiiristen huomioiden parissa Ruusuvuori on omimmillaan, tosin Pyhän kalan kultissa sävyt ovat usein synkempiä kuin esimerkiksi aiemmassa Nokian nuoriso-ohjaajassa (2003).

Maanläheinen henkilökunta

Pyhän kalan kultin kerronta on itsestään tietoista. Kertoja vihjaa olemassaolostaan ajoittain ja tekstiä elävöitetään ruokaresepteillä. Salaperäisen kakkoskertojahahmon havainnoissa ihmiset esitetään sivusta katsottuina koheltamassa omissa toimissaan.

Henkilökuvauksessa Ruusuvuori keskittyy yksityiskohtiin, moninaisin adjektiivein väritetystä ulkoisesta olemuksesta aina siihen mitä soittoääniä kullakin on käytössä.

Päähenkilökunta esitetään merihenkisyydestä huolimatta maanläheisinä ihmisinä, joiden ajatuksista ei irtoa erityisen hätkähdyttäviä oivalluksia tarinan elementtejä problematisoimaan.

Paino on toiminnassa ja kaoottisen maailman asettelemisessa näytteille.

Tapahtumien keskellä perhearkea rakentelevat Jonas, Maija ja Kolja suhtautuvat yliluonnollisiin tapahtumiin välillä epäillen mutta enimmäkseen sopeutuvaisesti, ajautuen mukana. Varsinaisesti Pyhän kalan kultti ei kerrokaan uskonnollisuudesta, vaan yleisemmin yhteisöllisyyden kaipuusta ja tarpeesta uskoa johonkin parempaan.

ELINA SILTANEN

TS/Jori Liimatainen<br />Juha Ruusuvuori viihtyy vesillä sekä kirjoissaan että elämässään.
TS/Jori Liimatainen
Juha Ruusuvuori viihtyy vesillä sekä kirjoissaan että elämässään.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.